Διάλεξη για τις ανασκαφές, που πραγματοποιούνται στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας στον Πειραιά, διοργάνωσε στην Carlsberg Glyptotek της Κοπεγχάγης η εφημερίδα «Politiken», την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος « Zea Harbour Project» . Ομιλητής ήταν ο Δανός αρχαιολόγος Bjorn Loven, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας Δανών και Ελλήνων αρχαιολόγων, οι οποίοι συμμετέχουν στις ανασκαφές.
Θέμα της ομιλίας ήταν οι εργασίες και τα αποτελέσματα του προγράμματος « Zea Harbour Project», το οποίο περιλαμβάνει ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως τα ερείπια ναυστάθμων τεραστίων διαστάσεων, που είχαν κατασκευάσει οι Αρχαίοι Αθηναίοι, προκειμένου να προστατεύουν τα πλοία τους από τη βροχή και τον ήλιο.
Τα ευρήματα των ανασκαφών είναι πολύ σημαντικά, καθώς πιστοποιούν, για μία ακόμη φορά, τη σημασία που έδιναν οι Αθηναίοι, υπό την καθοδήγηση του Θεμιστοκλή στο ναυτικό τους, το οποίο τους εξασφάλισε την ηγεμονία, μέχρι και το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν ηττημένοι από τους Σπαρτιάτες αναγκάστηκαν να καταστρέψουν ένα μεγάλο μέρος του τείχους του Πειραιά.
Ο Bjοrn Loven αναφέρθηκε και στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, την οποία χαρακτήρισε γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς οι Έλληνες κατάφεραν να αποκρούσουν τις ναυτικές δυνάμεις των Περσών και έτσι ο ελληνικός πολιτισμός γνώρισε τεράστια άνθηση. Το ναυτικό των Αρχαίων Αθηναίων συνέβαλε αποφασιστικά και στην ανάπτυξη του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Bjοrn Loven αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ανασκαφές και υπογράμμισε το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους συνεργάτες, οι οποίοι προέρχονται από όλο τον κόσμο. Επίσης, περιέγραψε, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι αρχαιολόγοι, τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει την ενάλια αρχαιολογία με τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην ξηρά.
Ο Bjοrn Loven προσκάλεσε τους Δανούς, οι οποίοι βρίσκονται ως τουρίστες στην Αθήνα, να επισκεφθούν το χώρο των ανασκαφών, προκειμένου να ζήσουν από κοντά τις ανασκαφές στον Πειραιά.

A.M.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, 26/6/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/06/2009_286137