Παρουσία των προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας και Σερβίας κκ. Καρόλου Παπούλια και Μπορίς Τάντιτς θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου τα επίσημα εγκαίνια της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι ολοκληρώνοντας την επέκτασή του σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Μετά το Βουκουρέστι, τη Σόφια και τα Τίρανα, το Βελιγράδι φιλοξενεί ένα νέο κέντρο ελληνικού πολιτισμού που λειτουργεί ως φορέας προβολής του αλλά και ως χώρος διαλόγου μεταξύ των δύο λαών και ευρύτερα του βαλκανικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρός του, καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης.
Η Εστία του ΕΙΠ στο Βελιγράδι λειτουργεί από τις αρχές του 2009. Τα τμήματα ενηλίκων ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν 180 σπουδαστές. Το κτίριο επισκευάστηκε από τη σερβική πλευρά, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της Σερβίας για στενότερη πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η πρώτη έκθεση που παρουσίασε η Εστία του ΕΙΠ, η έκθεση φωτογραφίας «Φως και σκιές στα Βαλκάνια», με τη συμμετοχή οκτώ φωτογράφων από ισάριθμες χώρες των Βαλκανίων (περισσότερες πληροφορίες στο www.hfcbelgrade.com).
Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται και παράλληλες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους οι συναυλίες με μουσική από διάφορα μέρη του κόσμου που θα δώσουν στο Βουκουρέστι οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή στις 2 και 4 Ιουλίου στο Εθνικό Θέατρο και στο βιβλιοπωλείο «Catruresti» αντιστοίχως. Οι καλλιτέχνιδες θα εισαγάγουν το κοινό στο μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας και θα αναδείξουν τα κοινά μουσικά στοιχεία λαών που επιβιώνουν στον χρόνο και στον χώρο.
Στον χώρο της Εστίας, τέλος, παρουσιάζεται και η «Κλοπή της Ιστορίας», μια έκθεση πολυμέσων για την αρχαιοκαπηλία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Μια έκθεση με ιδιαίτερο χαρακτήρα επικαιρότητας μετά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Πηγή: Το Βήμα, 1/7/09