Εικοσιτετράωρη απεργία για την 1η Ιουλίου εξήγγειλε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καταγγέλλοντας ότι «δεν έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων τόσο των εργαζομένων όσο και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση» καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι, εξηγώντας ότι ο 24μηνος περιορισμός στις συμβάσεις που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 «δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε ποτέ ξανά, μιας και ο μόνος αποδέκτης της εργασίας μας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού». «Επιστήμονες με σοβαρές σπουδές, πολυετή πρακτική εμπειρία σε σωστικές ανασκαφές, εκθέσεις μουσείων και αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια για να ανακυκλωθούν με νέους συναδέλφους, ανεκπαίδευτους και με ημερομηνία λήξης τους 24 μήνες» τονίζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
Καταγγέλλει, δε, «αδιαφανείς προσλήψεις στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως», αφού «ποτέ δε μάθαμε πώς έγιναν οι προσλήψεις και με ποια κριτήρια».
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι στις 30 Ιουνίου τελειώνουν τυπικά, όχι ουσιαστικά, τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ και η πλειονότητα των συναδέλφων τους εκδιώκεται δια παντός από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στο πλαίσιο αυτό, «αποφασίσαμε την πρώτη μέρα οριστικής ανεργίας να τη μεταμορφώσουμε σε απεργία».
Ο Σύλλογος επαναλαμβάνει τα πάγια αιτήματά του για:
* Άμεση εξαίρεση των αρχαιολόγων από τις περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 (24μηνο) καθώς αποτελεί ακύρωση του επαγγελματικού μας δικαιώματος.
* Κατάργηση των προσλήψεων με αδιαφανή τρόπο μέσω της Γενικής Διεύθυνσης (Γραφείο Υπουργού) και θέσπιση πλαισίου, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια των προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια (προϋπηρεσία, προσόντα, εξειδίκευση, κ.λπ.).
* Άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 29/6/09