Αντικείμενα προκολομβιανής τέχνης από τη συλλογή του Γεωργίου Κ. Γόντικα παρουσιάζει από τις 24 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου το Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της συλλογής, που αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων προκολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα.
Η Συλλογή Γόντικα επικεντρώνεται στους «πολιτισμούς των Ανδεων» της Νότιας Αμερικής, χαρακτηρισμός που δηλώνει ένα πλήθος πολιτισμικών ομάδων που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων και χαρακτηρίζονταν από κοινές πράξεις λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά επιτεύγματα.
Μείζον στοιχείο της προκολομβιανής ζωής αποτελούσε η θρησκεία, η οποία ήταν ανιμιστική και απευθυνόταν σε φυσικές δυνάμεις, ιερές τοποθεσίες και αντικείμενα. Η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία, παρά τις ενίοτε τοπικές διαφοροποιήσεις, και υποδηλώνει τη συμβολική και θρησκευτική διάδραση μεταξύ των δύο αυτών περιοχών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία) από το Περού, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες.
Η κάθε ενότητα πλαισιώνεται από εισαγωγικά κείμενα και χάρτες, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την άγνωστη, για τα ελληνικά δεδομένα, τέχνη των προκολομβιανών χωρών μέσα από αντικείμενα της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής των πολιτισμών των Άνδεων.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και ξεναγήσεις, ενώ συνοδεύεται από δίγλωσσο επιστημονικό κατάλογο.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 19/6/09