Σημαντικά ευρήματα που ρίχνουν φως στο «σκοτεινό» παρελθόν του προϊστορικού οικισμού Ντικιλί Τας, στους Φιλίππους, έφερε στο φως η σκαπάνη των Γάλλων αρχαιολόγων τη χρονιά που πέρασε.
Ανάμεσα στα πρόσφατα ευρήματα ξεχωρίζουν τα κατάλοιπα οικίας της ύστερης νεολιθικής εποχής, ένα σπάνιο δικέφαλο ζωόμορφο ειδώλιο της ίδιας περιόδου, λεπίδα ξίφους και άλλα χάλκινα αντικείμενα, καθώς και ένα θραύσμα σκύθου με ζωγραφιστό διάκοσμο που θυμίζει μυκηναϊκό πρότυπο.
Την πορεία της τρίτης φάσης των ανασκαφών που πραγματοποιεί η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία στην περιοχή του Ντικιλί Τας (Μεγάλο Λιθάρι), παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο διευθυντής της Σχολής Ντομινίκ Μιγιέ.
Στη Βόρεια Ελλάδα η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή δραστηριοποιήθηκε τη χρονιά που πέρασε εκτός από το Ντικιλί Τας και στη Θάσο. Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο Ντ. Μιγιέ, στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στην περιοχή του Αρτεμισίου σε συνεργασία με την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διερευνήθηκε μία μεγάλη πρωτοβυζαντινή έπαυλη που ανασκάπτεται σταδιακά από το 1971. Ανάμεσα στα κατάλοιπα της έπαυλης που υπολογίζεται ότι καταστράφηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ., ήρθαν στο φως τέσσερις αίθουσες με πλούσια διακόσμηση και δάπεδα από λευκά βότσαλα και από ψηφιδωτό μωσαϊκό. Επίσης εντοπίστηκαν κινητά ευρήματα, όπως ένα ελληνιστικό κεφάλι γυναίκας και ένα ρωμαϊκό ανάγλυφο, ύψους 1,1 μ. με ηρωική εικονογραφία. Ένας ακόμη χώρος που ερευνήθηκε στη Θάσο, όπως είπε ο Ντ. Μιγιέ, ήταν αυτός του macellum (τύπος εμπορικής αγοράς). Εκεί, μεταξύ άλλων, έγινε η ταύτιση εργαστηρίου γυαλιού μέσα από πλήθος ευρημάτων (θραύσματα μη επεξεργασμένου γυαλιού, φυσοκάλαμα) και εντοπίστηκαν ίχνη δραστηριότητας σχετικής με την επεξεργασία σιδήρου.

Α.Μ.

Πηγή: Αγγελιοφόρος, 11/6/09
http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=6/11/2009&page=33