«Πείτε ότι είναι δικά μας και εμείς θα σας τα δανείσουμε…» . Ειρωνική; Προκλητική; Χαιρέκακη; Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου κυρία Χάνα Μπόλτο δεν έχασε την ευκαιρία όταν ρωτήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία παρακρατεί το μουσείο ύστερα από την κλοπή τους από τον Ελγιν, για να προβάλει αλαζονικά την πάγια θέση των Βρετανών: «Τα μέλη του ΔΣτου Βρετανικού Μουσείουθα ήταν διατεθειμένα να δανείσουν τα Γλυπτά για τρεις μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους» είπε η κυρία Μπόλτο, η οποία ρωτήθηκε σχετικά από τον Ρ/Σ Σκάι 100,3. Για να λάβει βεβαίως από ελληνικής πλευράς την κατάλληλη απάντηση, διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά: «Η κυβέρνηση, όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση του Βρετανικού Μουσείου. Γιατί η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου, που έγινε πριν από 207 χρόνια».
Αφορμή φυσικά το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, τα εγκαίνια του οποίου έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, καθώς ένα ακόμη επιχείρημα των Βρετανών, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν διέθετε ως τώρα τον κατάλληλο χώρο για την ανάδειξή τους, καταρρίπτεται. Και επ΄ αυτού όμως απάντησε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου θέλοντας να προλάβει την εικόνα που διαμορφώνεται με την αρνητική στάση της χώρας της: «Η ύπαρξη του Νέου Μουσείου δεν πρόκειται να αλλάξει τις πάγιες βρετανικές θέσεις στο θέμα» είπε.
Ο κ. Σαμαράς πάντως, ανταποδίδοντας την πρόκληση, δήλωσε έτοιμος να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των Γλυπτών: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε, μέσα από προγράμματα δανεισμού αρχαιοτήτων, να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των Γλυπτών στον χώρο που ανήκουν» πρότεινε ο υπουργός. Αλλά απάντηση δεν υπήρξε.

Πηγή: Το Βήμα, 12/6/09