Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη θα εγκαινιάσουν με κάθε επισημότητα στις 19 Ιουνίου το νέο κτίριο του μουσείου Ερμιτάζ στο Άμστερνταμ, παράρτημα του γνωστού μουσείου της Αγίας Πετρούπολης.
Το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ ιδρύθηκε το 2004 και έως πρόσφατα φιλοξενείτο στο Neerlandia, κτίριο επιφάνειας 1.000 τ.μ. των μέσων του 19ου αιώνα, στην καρδιά του Άμστερνταμ. Στο εξής θα στεγάζεται στο Άμστελχοφ, ένα κτίριο του 17ου αιώνα, που γειτνιάζει με το Neerlandia.
Η ανακαίνιση του Αμστελχοφ, ενός παλιού γηροκομείου, ξεκίνησε το Μάιο του 2007 και στοίχισε 40 εκατομμύρια ευρώ. Η επιφάνειά του φθάνει σχεδόν τα 9.000 τ.μ. Τις εργασίες επισκευής ανέλαβαν δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ερμιτάζ, το παλιό κτίριο Neerlandia διαμορφώθηκε σε πολιτιστικό κέντρο για παιδιά.
Για την έναρξη της λειτουργίας του το Ερμιτάζ του Αμστερνταμ διοργανώνει (20 Ιουνίου 2009 – 31 Ιανουαρίου 2010) έκθεση αφιερωμένη στην τσαρική αυλή της Ρωσίας με θέμα «Η Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή. Ανάκτορα και πρωτόκολλο του 19ου αιώνα».
Συνολικά 1.800 εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του μουσείου της Αγίας Πετρούπολης: ο θρόνος των Ρομανόφ, τα κοσμήματα Φαμπερζέ, εκατοντάδες φορέματα χορού, πίνακες ζωγραφικής.
Η έκθεση υπόσχεται να είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διοργανωθεί ποτέ στην Ολλανδία, υπογραμμίζουν οι επιμελητές της.
Οι επικεφαλής του μουσείου σχεδιάζουν να φιλοξενούν δύο εκθέσεις ετησίως. Επίσης το μουσείο έχει μια μόνιμη συλλογή με θέμα τις σχέσεις της Ολλανδίας και της Ρωσίας και την ιστορία του Άμστελχοφ.
Για το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας του, το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ θα παραμείνει ανοικτό επί 31 ώρες από τις 10.00 (11.00 ώρα Ελλάδος) το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουνίου.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, 11/6/09