Oι Γάλλοι θεωρούνται αυθεντία στη γαστρονομία. Κι όμως, το πρώτο βιβλίο μαγειρικής του Μεσαίωνα υπήρξε το έργο ενός Έλληνα γιατρού. Στις αρχές του 6ου αιώνα, ο Άνθιμος εξορίστηκε από την Κωνσταντινούπολη, στην αυλή του Οστρογότθου Θευδερίχου Α΄, στην Ιταλία (511 ή 534). Κάποια στιγμή τον έστειλαν πρέσβη στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας. Εκεί έγραψε στα λατινικά βεβαίως, μια επιστολή περί των τροφών: ποιες τροφές ωφελούν, ποιες όχι και πως μαγειρεύονται και πως σερβίρονται ορισμένες. Αυτή η επιστολή , μακροσκελής όπως συνηθιζόταν τότε, μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν ως το πρώτο Γαλλικό βιβλίο μαγειρικής. Η μόνη μετάφραση που γνωρίζουμε έχει γίνει στα Αγγλικά και κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση (Λατινικά, Αγγλικά) το 1996 (Mark Grant, De observatione ciborum, Prospect Books). To έργο αυτό έχει μελετηθεί από γλωσσικής πλευράς, αλλά όχι για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής του που δείχνουν την απαρχή των διατροφικών συνηθειών της σύγχρονης δυτικής Ευρώπης.