Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της Βερενίκης, μιας Ελληνιστικής παραλιακής πόλης στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, επιβεβαιώνεται και πάλι από τα νέα ευρήματα Αμερικανών και Πολωνών αρχαιολόγων στην περιοχή.
Η πόλη Βερενίκη ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο ΙΙ Φιλάδελφο το 285 -246 π.Χ. στα Αιγυπτιακά παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, για να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους του αρχαίου κόσμου, καθώς συνέδεε την Ανατολική Έρημο με τη Μεσόγειο, την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδία.
Σήμερα, η πόλη ερευνάται συστηματικά από Αμερικανική ομάδα σε συνεργασία με Πολωνούς επιστήμονες, με επικεφαλής τους Steven Sidebotham (Πανεπιστήμιο Delaware ) και Iwona Zych (Τμήμα Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας). Οι πρόσφατες έρευνες έφεραν στο φως άφθονα προ-ισλαμικά ενεπίγραφα όστρακα. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στο πλούσιο επιγραφικό υλικό από την πόλη, όπου έχουν εξακριβωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 12 γλώσσες.
Έτσι, το Αιγυπτιακό λιμάνι ήταν αποδεδειγμένα ένα σταυροδρόμι λαών και φαίνεται ότι κατείχε έναν ιδιαίτερο πολιτισμικό ρόλο στον διεθνοποιημένο Ελληνορωμαϊκό κόσμο.

Ζ.Ξ.

Πηγή: PAP, 20/5/09