Με εισιτήριο ενός ευρώ θα επισκέπτονται οι επισκέπτες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό στις 21 Ιουνίου
Η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης άρχισε. Ακριβώς σε έναν μήνα από σήμερα, στις 21 Ιουνίου, οι πρώτοι επισκέπτες θα διαβούν το κατώφλι του πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ. Μόνο που για να καταφέρουν να είναι ανάμεσα στους 2.250 που θα μπουν πρώτοι στο Μουσείο από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου (750 άνθρωποι ανά ημέρα) πρέπει να βγάλουν το εισιτήριό τους, ή μάλλον το e-ticket τους, μόνο μέσω Διαδικτύου μία εβδομάδα πριν σε ειδική ιστοσελίδα, δυνατότητα που θα τους επιτρέπει να διαλέξουν και την ώρα της επίσκεψής τους (09.00, 11.00 ή 18.00).

Από 1 στα 5 ευρώ. Ακόμη και όσοι δεν προλάβουν να είναι από τους πρώτους, το προνομιακό εισιτήριο του ενός ευρώ θα ισχύσει για όλους τους επισκέπτες έως τα τέλη του χρόνου. Από το 2010 η τιμή εισόδου θα αυξηθεί σε 5 ευρώ, ποσό που είναι σαφώς μικρότερο από το εισιτήριο για το Μουσείο του Λούβρου (14 ευρώ) ή το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (20 ευρώ).
«Η τιμή του γενικού εισιτηρίου είναι απροσδόκητα προνομιακή και απόλυτα αναγκαία, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πάντες να επισκεφθούν το καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και για να τιμήσουμε τον Έλληνα φορολογούμενο, που το χρηματοδότησε από τον ιδρώτα του», επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Φροντιστές. Δεύτερη καινοτομία του Μουσείου είναι πως εκτός από τους 100 εκπαιδευμένους φύλακες που θα φροντίζουν τον χώρο- και θα φορούν πιλοτικά στολές-, την εποπτεία των επισκεπτών θα έχουν φροντιστές (με σπουδές στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης) που δεν θα ξεναγούν, αλλά θα παρέχουν πληροφορίες, θα λύνουν απορίες, θα επισημαίνουν δυσλειτουργίες και θα δέχονται την κριτική του κοινού.

Είσοδος. Δύο θα είναι οι είσοδοι προς το κτίριο που σχεδίασαν ο Μπερνάρ Τσουμί και ο Μιχάλης Φωτιάδης. Τόσο η πρώτη επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όσο και η δεύτερη επί της Μητσαίων, θα είναι πλήρως εξοπλισμένες με συστήματα ασφαλείας ανάλογα με αυτά του αεροδρομίου. Όσο για το ωράριο λειτουργίας, αρχικά θα είναι 08.00-20.00 και υπάρχει πρόθεση διεύρυνσής του.

Ελιές 100 ετών. Οι πρώτοι επισκέπτες του πολυαναμενόμενου μουσείου θα βρουν τα πάντα στη θέση τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Τόσο το πωλητήριο όσο και το εστιατόριο θα λειτουργήσουν κανονικά (παρότι αναμένεται να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του εστιατορίου), ενώ και ο περιβάλλων χώρος θα έχει φυτευτεί με νεραντζιές και ελιές ηλικίας άνω των 100 ετών.

Η διοίκηση
. Η ανασκαφή κάτω από το γυάλινο δάπεδο δεν θα είναι επισκέψιμη προς το παρόν, ενώ ούτε διευθυντής αναμένεται να έχει οριστεί και έτσι το Μουσείο θα λειτουργεί προσωρινά με το Διοικητικό του Συμβούλιο που αποτελείται- όπως ανακοινώθηκε χθες- από τον κ. Παντερμαλή στη θέση του προέδρου και τους Χαράλαμπο Μπούρα εκ μέρους της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, τον έφορο Ακροπόλεως Αλέξανδρο Μάντη, τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, την αρχιτέκτονα Κατερίνα Παράσχη, τον πολιτικό μηχανικό Νίκο Δαμαλίτη και την καθηγήτρια Ιουλία Ηλιοπούλου.

Διατηρητέα κτίρια. Νέο κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγεται και στο θέμα των δύο κτιρίων που εμποδίζουν τη θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο. Το υπουργείο Πολιτισμού προτείνει τη μεταφορά των διατηρητέων προσόψεων των δύο κτιρίων σε οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα στην ισπανική πρεσβεία επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκ των οποίων ένα ανήκει στο ΥΠΠΟ και το δεύτερο μπορεί να αποκτηθεί.
Στόχος είναι η επισκεψιμότητα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης να φτάσει τα 2,5 εκατ. επισκέπτες ανά έτος

Μπαράζ εγκαινίων

Από τις 10 έως τις 23 Ιουνίου λεωφορεία, τρόλεϊ και Μετρό θα διαφημίζουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ μπάνερ στους δρόμους θα δίνουν εορταστική ατμόσφαιρα. Τα εγκαίνια θα αρχίσουν διαδοχικά από τις 17 Ιουνίου για εκπροσώπους του Τύπου, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, διεθνείς προσωπικότητες και μέλη επιτροπών από όλο τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι εκδηλώσεις- που υπολογίζεται να κοστίσουν λιγότερο από 3 εκατ. ευρώθα κορυφωθούν στις 20, παρουσία αρχηγών κρατών, του προέδρου της UΝΕSCΟ, της ΔΟΕ, μελών του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και εκδοτών, όπου αναμένονται, κατά τον υπουργό Πολιτισμού, «δύο μουσειακές εκπλήξεις».

Πηγή: Τα Νέα, M. Aδαμοπούλου, 21/5/09