Μία νταλίκα στη Γερμανία, ένας φιλέλληνας από τη Βρετανία και μια πανεπιστημιακή σχολή στο Βέλγιο έγιναν αιτία 215 ελληνικές αρχαιότητες να επιστρέψουν χθες στα πάτρια εδάφη, από όπου και είχαν ξενιτευτεί. Και ενώ ο αγώνας κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων κορυφώνεται και ευαισθητοποιεί όπως φαίνεται ακόμη και τους απλούς πολίτες, η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται ακόμη στα σκαριά – κι ας ανακοινώθηκε το 2007- χωρίς ούτε να έχει στελεχωθεί πλήρως, ενώ ακόμη αναζητείται ο χώρος όπου θα στεγαστεί. Παρά ταύτα, στελέχη του υπουργείου εκφράζουν την αισιοδοξία πως θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Ένα πανάκριβο και παράνομο «δώρο» έκρυβε η νταλίκα που μετέφερε πακέτα προς Έλληνες μετανάστες και φοιτητές στη Γερμανία το 2007. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 96 αρχαία χάλκινα και πήλινα αγγεία (ταφικά κτερίσματα), που προέρχονται από νεκροταφείο υστεροκλασικών χρόνων και τα οποία εντοπίστηκαν στο τελωνείο της Νυρεμβέργης. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα πιστεύουν πως οι αρχαιότητες προέρχονται από τη θέση Ροδιά της Θεσσαλίας που έχει πληγεί επανειλημμένως από αρχαιοκαπήλους.
Διαφορετική είναι η ιστορία του μαρμάρινου θραύσματος από επιστύλιο μεσοβυζαντινού τέμπλου. Το είχε πάρει ως ενθύμιο από την Αρχαία Αγορά Βρετανός ιδιώτης ο οποίος ζούσε τη δεκαετία του ΄50 στην Αθήνα. Όταν επέστρεψε στο Σόμερσετ της Βρετανίας το πήρε στην οικοσκευή του. Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του το έδωσε σε έναν κεραμίστα της περιοχής, υποστηρικτή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο οποίος και επικοινώνησε με την Ελληνίδα μορφωτική ακόλουθο στη Βρετανία, Βάνα Σολομωνίδου και της το επέστρεψε.
Παρ΄ ότι η ταυτότητα του ανάγλυφου με φυτικό διάκοσμο θραύσματος δεν είναι γνωστή, χρονολογείται στον 11ο-12ο αιώνα και θεωρείται πιθανό να προέρχεται από μνημείο της Αρχαίας Αγοράς ή της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας, όπου υπήρχαν αρκετοί βυζαντινοί ναοί.
Η τρίτη ομάδα επαναπατρισθέντων- 111 όστρακα, μολύβδινοι σύνδεσμοι και επτά νομίσματα, τα οποία προέρχονται από τον Θορικό Αττικής και τη Σαλαμίνα (από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.)- παραδόθηκαν στην Ελλάδα από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης μέσω της Βελγικής Σχολής Αθηνών.
Οι αρχαιότητες, τις οποίες υποδέχθηκε χθες σε ειδική τελετή ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, θα παραμείνουν για λίγες μέρες εκτεθειμένες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κατόπιν θα επιστραφούν στις περιοχές από όπου προέρχονται.

Πηγή: Τα Νέα, 20/5/09