Κάτω από το εργοστάσιο μεταξιού, το γνωστό μας «Μεταξουργείο», ήταν μια ρωμαϊκή βίλα, αποδεικνύοντας πως η περιοχή ήταν λαμπρή στην αρχαιότητα όπως και στα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια.
Το 1834 στα λείψανα του αρχαίου σπιτιού οικοδομήθηκε η οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αώνα το αρχοντόσπιτο μετετράπη σε βιομηχανικό συγκρότημα, το «Μεταξουργείο» επί των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου, Λεωνίδου, Γερμανικού & Γιατράκου, και έδωσε το όνομά του σε αυτή την περιοχή της Αθήνας. Μια περιοχή που εμείς γνωρίσαμε υποβαθμισμένη, αλλά ίσως παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση, αν κρίνουμε από την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να αναστηλώσει το συγκρότημα αυτό, συνολικής επιφανείας 1.300 τ.μ. (δωρεά Δουρούτη) και να το μετατρέψει σε χώρο πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων.
Στο πλαίσιο ανασκαφών που πραγματοποίησε η Γ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο εσωτερικό του ενός κτηρίου βρέθηκαν δύο δωμάτια ρωμαϊκής οικίας, πήλινοι αγωγοί, τμήματα τοίχων, μια ημικυκλική αψιδωτή κατασκευή και μια δεξαμενή ύστερης ρωμαϊκής περιόδου.
Στο δεύτερο κτήριο βρήκαν εννέα τάφους ύστερης Ελληνιστικής και πρώιμης Ρωμαϊκής περιόδου (μία πώρινη σαρκοφάγο, μία πυρά και επτά λακκοειδείς τάφους). Η συστάδα των τάφων αυτών, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανήκει στο νεκροταφείο που αναπτυσσόταν κατά μήκος της οδού που διερχόταν από τις Ήριες Πύλες και κατέληγε σε ένα από τα ωραιότερα προάστια των Αθηνών, τον Ίππειο Κολωνό.
Η αποσπασματική διατήρησή τους όμως ανάγκασε την προϊσταμένη της Γ΄ΕΠΚΑ Νικολέττα Βαλάκου να εισηγηθεί στο ΚΑΣ τη διατήρηση μόνο των οικοδομικών λειψάνων της ρωμαϊκής οικίας. Έτσι οι μελλοντικοί επισκέπτες του «Μεταξουργείου» θα βλέπουν στο εσωτερικό του κτηρίου, κάτω από ένα γυάλινο δάπεδο, το αρχαίο σπίτι και θα μαθαίνουν από μια ενημερωτική πινακίδα την ιστορία του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 15/5/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=44453