Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και κάθε μία από τις πέντε μεγάλες πύλες που υπάρχουν σε αυτά παρουσιάζονται από τη Δευτέρα 25 Μαΐου σε έκθεση στα Χανιά, που οργανώνεται από την Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα. Φωτογραφίες είναι το υλικό της έκθεσης. Προέκυψε από την εικοσάχρονη καταγραφή των τειχών από ένα ζεύγος ισπανών γιατρών που γοητευμένοι από τα μεγαλοπρεπή τείχη της Βασιλεύουσας, επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κωνσταντινούπολη και τα φωτογραφίζουν. Το σύνολο των φωτογραφιών το παραχώρησαν στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, το οποίο διευθύνει ο κ. Μ. Μορφακίδης και αυτός με τη σειρά του το προσέφερε για την έκθεση.
Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες με βάση ισάριθμες μεγάλες πύλες των τειχών της Κωνσταντινούπολης, ενώ προλογίζεται από μικρά ταμπλό με πληροφορίες για τα τείχη, τους ισπανούς «φωτογράφους», καθώς και το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών της Γρανάδας. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κυρία Στέλλα Καλαμαρά, επίκουρη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
Τα τείχη που σώζονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αναστηλωμένα σε μεγάλο βαθμό, κτίστηκαν επί Θεοδοσίου Β΄ – γι΄ αυτό ονομάζονται Θεοδοσιανά- και ήρθαν να αντικαταστήσουν την πρώτη οχύρωση της πόλης, η οποία έγινε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Η χάραξη και η ανέγερση τείχους ήταν άλλωστε μια από τις πρώτες ενέργειες του ιδρυτή της. Το τείχος αυτό καταστράφηκε μετά τα μέσα του 8ου αιώνα. Ακολούθως, εκτός από τον Θεοδόσιο Β΄, ο Ηράκλειος, ο Λέων ο Αρμένιος και ο Λέων ο Ίσαυρος ανοικοδόμησαν και συμπλήρωσαν τα τείχη. Όσο για τις πολυάριθμες πύλες του, που εξασφάλιζαν την έξοδο και την είσοδο στην Πόλη, πιο ονομαστές υπήρξαν η Χρυσή Πύλη, χάρη στη μεγαλόπρεπη διακόσμησή της- από αυτήν άλλωστε έμπαιναν θριαμβευτές οι αυτοκράτορες που επέστρεφαν από νικηφόρες εκστρατείες- και η Κερκόπορτα από την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, μπήκαν στην Πόλη οι Τούρκοι στις 29 Μαΐου του 1453. Ακόμη, περίφημη είναι η πύλη του Αγίου Ρωμανού, η οποία γνώρισε πολλές επιθέσεις, ενώ σε αυτήν έπεσε, στην ανέλπιδα μάχη, ο τελευταίος αυτοκράτορας.
Oμιλητές στην έκθεση θα είναι η ιστορικός, επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Βάσω Πέννα με θέμα «Ενα οδοιπορικό στα τείχη της Βασιλεύουσας» και ο κ. Νίκος Δεληβοριάς , διευθυντής του φορέα διοργάνωσης, με θέμα «Η Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, μια προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη, προβολή και δημιουργική αξιοποίηση των μεσαιωνικών κτισμάτων Άμυνας και Κατοικίας». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου.

Πηγή: Το Βήμα, 19/5/09