Για την 35χρονη προσφορά του στη διάσωση και την προβολή του λαϊκού πολιτισμού πρόκειται να τιμηθεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας την Κυριακή το βράδυ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Παρά τη βράβευση όμως το παραμένει κλειστό, ενώ βρίσκεται ήδη στο νέο κτίριο που αποπερατώθηκε το 2008 και έχουν μεταφερθεί εκεί οι πολύτιμοι θησαυροί και τα εκθέματά του, αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για τη λειτουργία του. «Η μουσειολογική μελέτη έμεινε στη μέση και περιμένουμε χρήματα για την ολοκλήρωσή της και για προσωπικό», επισημαίνει η επί τριάντα χρόνια διευθύντρια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγος και λαογράφος Λένα Γουργιώτη.
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974, από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από την περιοχή, που αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να διασώσουν λαογραφικό και ιστορικό υλικό από την παράδοση της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Δύο από τους ανθρώπους που το στήριξαν εξ αρχής ήταν ο χημικός και συλλέκτης Γεώργιος Γουργιώτης και η σύζυγός του Λένα. Στην αρχή το μουσείο στεγάστηκε σε αίθουσα του δημαρχείου, με τον τίτλο «Λαογραφική Εταιρεία» και το 1983 στεγάστηκε σε μισθωμένο κτίριο στο κέντρο της Λάρισας. Οι συλλογές του ήδη αριθμούν 20.000 αντικείμενα εκ των οποίων τα περισσότερα ανάγονται στον 19ο και τον 20ό αι. και εικονογραφούν την πολιτισμική ταυτότητα και παράδοση της περιοχής. Το Μουσείο διαθέτει αντικείμενα υφαντικής, κεντητικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, ενδυμασίας, αργυροχοΐας και εκκλησιαστικής λατρείας.

Α.Μ.

Πηγή: www.kathimerini.gr, O. Σελλά, 14/5/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_14/05/2009_314538