Έκθεση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία προαναγγέλλει στην Ευρώπη την έναρξη της λειτουργίας του (εγκαινιάζεται στις 20 Ιουνίου), παρουσιάζεται από τις 12 Μαΐου έως τις 24 Ιουνίου στη Γλυπτοθήκη της Βασιλείας στην Ελβετία, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Η έκθεση οργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και αναφέρεται τόσο στο νέο μουσείο όσο και στην ανασκαφή που έγινε στο οικόπεδό του για την προετοιμασία της θεμελίωσης.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόπλασμα που παρουσιάζει τη σχέση του μουσείου με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και με το αστικό περιβάλλον στο οποίο έχει ενταχθεί, αλλά και ένα δεύτερο πρόπλασμα που δείχνει τη θεμελίωση του μουσείου και την προσαρμογή του στον ανασκαφικό χώρο.
Την έκθεση συμπληρώνουν τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, λήκυθοι του 5ου αιώνα π.Χ., οινοχόοι, κάνθαροι, κύλικες, θραύσματα με παραστάσεις από συμπόσια, παιδικά παιχνίδια.
Παρουσιάζονται, επίσης, τέσσερα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών που βρέθηκαν στην ανασκαφή: δυο προτομές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, χαρακτηριστικές για την παρουσία και δράση των φιλοσόφων σε αυτή την περιοχή της αρχαίας Αθήνας και δύο αγάλματα θεοτήτων της Ανατολής, του Δία Ηλιοπολίτη και της Ίσιδας Πανθέας, που φανερώνουν την είσοδο της λατρείας τους σε ιδιωτικά σπίτια της Αθήνας.
Την ημέρα των εγκαινίων οργανώνεται στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας (14.00-18.00) επιστημονική μερίδα με θέμα «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τα εκθέματά του», σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Οργανισμό για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, την Α´ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Πηγή: in.gr, 11/5/2009 (Newsroom ΔΟΛ)