Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Ο κήπος της Αμαλίας, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 2008, 264 σελ.
ISBN 978-960-8399-70-9

Η έκδοση αυτή, μέσα από εμπεριστατωμένα κείμενα, ιστορικά σχέδια και φωτογραφίες προσφέρει ευρύ φάσμα γνώσεων στο πλαίσιο της αφήγησης της γοητευτικής ιστορίας του Εθνικού Κήπου. Ο αναγνώστης εισάγεται στο ιστορικό περιβάλλον και στις ανταγωνιστικές προτάσεις για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και των ανακτόρων, φτάνοντας στον Κήπο της Αμαλίας, η οποία συνέλαβε το έργο ως χώρο αναψυχής με τριπλή λειτουργία: κήπο των ανακτόρων, δημόσιο πάρκο και βοτανικό κήπο.
Ο συγγραφέας μελέτησε σχετικά το οθωνικό αρχείο των ΓΑΚ, αλλά και το μοναδικό σχέδιο της δημιουργίας του Κήπου, που βρέθηκε πρόσφατα στο Μόναχο. Είναι το σχέδιο του Γάλλου κηπουρού Μπαρό, ο οποίος μαζί με Γερμανό συνάδελφό του και τον αρχιτέκτονα Έντουαρντ Ρίντελ (επιβλέπων την αποπεράτωση των ανακτόρων) ήταν οι βασικοί συνεργάτες της Αμαλίας.
Ο τόμος αναλύει την εξέλιξη του κήπου σε τρεις άξονες: τα στάδια χωρικής επέκτασης, τη μορφολογία των χαράξεων των εσωτερικών δρόμων, παρτεριών και κτισμάτων, και τον πλούτο και την ποικιλία των φυτικών επιλογών.
Το τελευταίο κεφάλαιο του τόμου αφιερώνεται στο μέλλον του Εθνικού Κήπου, στις αλλοιώσεις και τις ποικίλες απειλές.

Α.Μ.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, τ. 110, Μάρτιος 2009, Αρχαιολογικά Νέα)