Ομάδα 53 τάφων ήρθε πρόσφατα στο φως στο Λαχούν (el-Lahun), στην ευρύτερη περιοχή του Fayoum της Αιγύπτου, από Αιγύπτιους αρχαιολόγους, οι οποίοι εργάστηκαν με τη στήριξη του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας (SCA). Η νεκρόπολη εντοπίστηκε στο ΝΑ τμήμα του πυραμιδικού συμπλέγματος του Σέσωστρι Β΄(12η Δυναστεία, 1897 – 1878 π.Χ.), αλλά καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το Μέσο Βασίλειο μέχρι και την Τρίτη Ενδιάμεση περίοδο – συγκεκριμένα την 22η Δυναστεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αιγυπτίου Υπουργού Πολιτισμού Farouk Hosni, οι τάφοι ποικίλλουν τυπολογικά από απλούς λάκκους μέχρι θαλαμοειδείς τάφους με πολλαπλούς θαλάμους. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, οι θάλαμοι συγκοινωνούν μεταξύ τους με κάθετους λάκκους. Εκτός από τους τάφους, στην περιοχή εντοπίστηκε επίσης και ταφικό παρεκκλήσιο με τράπεζα προσφορών, το οποίο χρονολογείται στο Μέσο Βασίλειο αλλά φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Τα ευρήματα από την ανασκαφή περιλαμβάνουν σαρκοφάγους από ξύλο ή πηλό, 15 νεκρικές μάσκες με περίτεχνη γραπτή διακόσμηση, χάλκινα και ορειχάλκινα κοσμήματα, φυλακτά από φαγεντιανή καθώς και μούμιες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι μούμιες αυτές φυλάσσονταν ακόμα μέσα στις ξύλινες σαρκοφάγους τους, ενώ διατηρούν τη γραπτή και ενεπίγραφη διακόσμηση της περιβολής τους και τη γύψινη (cartonnage) επένδυσή τους. Ορισμένα τμήματα σαρκοφάγων φαίνεται ότι κάηκαν ηθελημένα, ίσως κατά την Κοπτική περίοδο. Οι πήλινες δε σαρκοφάγοι και άλλα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η νεκρόπολη ήταν σίγουρα σε χρήση μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να έθαβαν τους νεκρούς τους στο συγκεκριμένο σημείο για περίπου 2000 χρόνια!

Ζ.Ξ.