Μαρμάρινα θραύσματα που είχαν εκτιναχθεί από τον Παρθενώνα κατά την έκρηξη που συνέβη στο φρούριο, τότε, της Ακρόπολης εξαιτίας του βομβαρδισμού του Μοροζίνι πρόκειται να εκτεθούν στο Νέο Μουσείο. Τα θραύσματα προέρχονται κυρίως από τις νότιες μετόπες, εκεί δηλαδή όπου έπεσε η μπάλα του κανονιού και όπου βρισκόταν η πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο μνημείο. Τέτοια, ώστε έκτοτε να έχει απολεσθεί μεγάλο τμήμα του ναού. Επί χρόνια λοιπόν συγκέντρωναν- και συγκεντρώνουν ακόμη- τα θραύσματα αυτά οι αρχαιολόγοι. Και καθώς άρχισαν σιγά σιγά να επισημαίνουν τη θέση τους στις μετόπες, τώρα πρόκειται να τα εκθέσουν.
Εκμαγεία από τις συγκεκριμένες μετόπες πρόκειται να τοποθετηθούν για αυτό τον σκοπό στην αίθουσα του Παρθενώνα και σε αυτές θα ενταχθούν τα θραύσματα στα σημεία όπου αντιστοιχούν, ανάλογα με τις ανάγλυφες παραστάσεις. Αυτή τη στιγμή μάλιστα γίνεται η ανάρτησή τους και σιγά σιγά θα τοποθετούνται τα θραύσματα, εργασία που δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως τα εγκαίνια του μουσείου στις 20 Ιουνίου. (Όποτε ταυτοποιείται ένα θραύσμα, θα τοποθετείται στη θέση του.)
Παρ΄ ότι ο αριθμός των σπαραγμάτων είναι μεγάλος, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν όλα τα κενά. Αυτός είναι και ο λόγος που, κατά την παρουσίαση της μουσειολογικής μελέτης του Νέου Μουσείου από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στο Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ, διατυπώθηκαν πολλές παρατηρήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα της έκθεσης πολλών εκμαγείων δίπλα στα αριστουργήματα της αρχαίας κλασικής τέχνης. Εκμαγεία εξάλλου θα τοποθετηθούν, όπως είναι γνωστό, και στη θέση των λίθων της Ζωφόρου του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Αιτήματα προς τα μουσεία του Λούβρου, της Κοπεγχάγης, του Βίρτσμπουργκ, αυστριακά μουσεία κ.ά. πρόκειται να διατυπώσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την επιστροφή αρχαιοτήτων που προέρχονται από τα μνημεία της Ακρόπολης. Το αίτημα απευθύνεται με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και πάντως δεν αφορά σημαντικά σε αριθμό γλυπτά.

Πηγή: Το Βήμα, 9/4/09