Το χώρο, στον οποίο τελούνταν οι ιππικοί αγώνες προς τιμήν του θεού των ίππων, Ποσειδώνα, αναζητούν οι επιστήμονες, όπως ανακοινώθηκε στο Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο της Κορίνθου (27-29 Μαρτίου).
Τα Ίσθμια διεξάγονταν από τον 7ο αι. π.Χ. την άνοιξη κάθε δύο χρόνια και διαρκούσαν τρεις μέρες. Τον 6ο αι. π.Χ. οι Κορίνθιοι πρόσθεσαν γυμνικούς και ιππικούς αγώνες.
«Τα πρώτα χρόνια οι ιππικοί αγώνες και οι αρματοδρομίες μπορεί να πραγματοποιούνταν σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο κοντά στο ιερό. Σταδιακά όμως η δημοτικότητα των αγώνων θα πρέπει να κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης περιοχής για τους θεατές, που ενδέχεται να ήταν δεκάδες χιλιάδες», σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Wichita των ΗΠΑ, Frederick Hemans. «Πού θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιος χώρος στα Ίσθμια;», αναρωτιέται ο Αμερικανός ιστορικός. Και υποστηρίζει ότι «στους χώρους γύρω από το ιερό υπάρχει μία μόνο τοποθεσία που θα μπορούσε να καλύπτει ικανοποιητικά τις απαιτήσεις ενός ιπποδρόμου». Είναι η κοιλάδα της Ράχης, ΝΑ του ιερού της Ισθμίας, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τοπογραφικών ερευνών και ερευνών με απομακρυσμένο αισθητήρα.

 

Α.Μ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 30/3/09
http://new.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=30530