Τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο Όθωνας υπήρξε πραγματικός στυλοβάτης του ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του ’21 και ότι ο ελληνολάτρης πατέρας του Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας στην ουσία τον θυσίασε στο βωμό της ανασυγκρότησης της Ελλάδας παρουσίασε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Νομικής Σχολής, Ιωάννης Καράκωστας στη χθεσινή ομιλία του με θέμα «Όθων ο πρώτος Βασιλεύς των Ελλήνων και το Oθώνειο Πανεπιστήμιο», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.
Ο Ι. Καράκωστας εξιστόρησε τη διαδρομή του ανήλικου βασιλιά από τα γερμανικά παλάτια στο Ναύπλιο και από εκεί στη νέα πρωτεύουσα του κράτους, την Αθήνα, όπως και τη γοητευτική πορεία της ίδρυσης του Οθώνειου Πανεπιστημίου, του πρώτου πνευματικού ιδρύματος των Βαλκανίων, τη στελέχωσή του από Έλληνες και ξένους καθηγητές στην αρχή, μόνο με Έλληνες στη συνέχεια.
Παράλληλα στις αίθουσες του μουσείου εγκαινιάστηκε η έκθεση με 60 χαρακτικά από τις συλλογές του Ιωάννη Καράκωστα, τα οποία σκιαγραφούν τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα. Πρόκειται για προσωπογραφίες του Όθωνα από το 1832 έως το 1856, έργα των J. Richter, A. Hansen, A.B. Payne, F. Smyth, V. Adam, E.H Schroeder, Friederich Durck κ.ά. καθώς και τα διάσημα πορτρέτα του Όθωνα και της Αμαλίας με παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες. Επιπλέον, η συλλογή αποτελείται από έργα τα οποία απεικονίζουν σημαντικά ιστορικά στιγμιότυπα όπως: η απόβαση του Όθωνα στο Ναύπλιο το 1833, έργο του Peter Hess, τους αντιπροσώπους της Ελλάδας να υποδέχονται τον Όθωνα και την αντιβασιλεία κατά την αποβίβασή τους από την αγγλική φρεγάτα «Μαγαδασκάρη», έργο του Gustav Kraus κ.ά. Επίσης η έκθεση παρουσιάζει τη Συλλογή Εικονογραφιών των Κυριότερων Μνημείων της Αθήνας, όπως το Αστεροσκοπείο και το Πανεπιστήμιο.
Το κτίριο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για την έκθεση των χαρακτικών, αφού εκεί εγκαταστάθηκε ο νεαρός βασιλιάς μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες του παλατιού, που σήμερα στεγάζει τη Bουλή των Ελλήνων.
(διάρκεια έκθεσης: 23/3-14/5/09)

Α.Μ.