Μια κλίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ταρίχευση των νεκρών είναι το πιο πρόσφατο εύρημα στον αιγυπτιακό τάφο ΚV 63, ο οποίος ανήκει στη βασιλική νεκρόπολη γνωστή ως Κοιλάδα των Βασιλέων, στο σημερινό Λούξορ της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Zahi Hawass, η κλίνη ανασυστάθηκε από τμήματα ξύλου, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα στον τάφο και παρουσιάστηκε από τις Αιγυπτιακές αρχές την περασμένη εβδομάδα. Έχει μήκος 170 εκ., φέρει διακόσμηση από ολόγλυφες λεοντοκεφαλές και είναι επικλινής, γεγονός που εξυπηρετούσε στην απομάκρυνση των υγρών του σώματος κατά την ταρίχευση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κλίνη φαίνεται ότι ήταν χρηστική, αντίθετα με άλλες κλίνες που έχουν εντοπιστεί σε αιγυπτιακούς τάφους. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με τον χαρακτήρα του τάφου KV 63, ο οποίος φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταρίχευσης και όχι ταφής: είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο εντοπίστηκε πλούσιος ταφικός εξοπλισμός και υλικό ταρίχευσης (δείγματα βοτάνων, ελαίων και χρηστική κεραμική) , αλλά κανένας νεκρός. Χρονολογικά το υλικό τοποθετείται στην 18η Δυναστεία.
Η διαδικασία της ταρίχευσης, όπως είναι γνωστή από αρχαίες περιγραφές, ανθρωπολογικό υλικό και σχετικά υλικά κατάλοιπα (εργαλεία κλπ.) περιελάμβανε διαδοχικά την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων του νεκρού (εκτός της καρδιάς), και την αποξήρανση του σώματος, το οποίο τοποθετούνταν επάνω σε ειδική κλίνη (όπως αυτή του KV 63) για 40 ημέρες. Τέλος το σώμα καλυπτόταν με επιδέσμους σε μια διαδικασία διάρκειας 15 ημερών. Τα όργανα που είχαν αφαιρεθεί από το σώμα διατηρούνταν επίσης ταριχευμένα σε ειδικά αγγεία. Εξαίρεση αποτελούσε το μυαλό, του οποίου ο ρόλος ήταν άγνωστος στους αρχαίους Αιγυπτίους.
Η ανακοίνωση των Αιγυπτιακών αρχών αποτελεί την τελευταία μέχρι στιγμής έκπληξη που μας επεφύλασσε ο εν λόγω τάφος. Η αποκάλυψη του χώρου αυτού το 2006 από ομάδα Αμερικανών και Αιγυπτίων επιστημόνων προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ο χώρος ήταν εντελώς άγνωστος, παρά την εκτεταμένη έρευνα και χαρτογράφηση της Κοιλάδας των Βασιλέων, ενώ αποτέλεσε την πρώτη πρωτογενή αποκάλυψη μετά τον τάφο του Τουτανκχαμών το 1922. Όπως και ο τάφος του Τουτανκχαμών, ο KV 63 αποτέλεσε ένδειξη ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο πρωτογενούς έρευνας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ενώ το περιεχόμενο και ο ξεχωριστός χαρακτήρας του αποτελούν μια πρόκληση για τη μελλοντική έρευνα.

Ζ.Ξ.

Πηγή: AFP, 19/3/09
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iWdXRfHiN7QaEU9-sRFsG_Bnnonw