Πριν από μερικές εβδομάδες, οι κάτοικοι της πόλης Αρμπίλ στο Ιράκ ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών έναν αρχαίο τάφο. Συνεργάτες της τοπικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων καθάρισαν τη θέση και βρήκαν αγγεία και κοσμήματα, που είχαν τοποθετηθεί ως κτερίσματα στην ταφή.
Ύστερα από μεσολάβηση της γερμανικής πρεσβείας στο Ιράκ και πρόσκληση της διεύθυνσης αρχαιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν-Ιράκ, αρχαιολόγοι του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), μετέβησαν στο Αρμπίλ προκειμένου να συνδράμουν στην επιτόπια έρευνα και καταγραφή της ταφής και των κτερισμάτων της. Χάρη στη συνεργασία Ιρακινών-Κούρδων και Γερμανών επιστημόνων, οι εργασίες μπόρεσαν να ολοκληρωθούν μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
Πρόκειται για έναν τυπικό ασσυριακό τάφο, χτισμένο από πλίνθους. Οι τάφοι αυτοί κτίζονταν συχνά κάτω από τα δάπεδα οικιών και ανακτόρων. Ο τάφος –προφανώς τα κτερίσματα από πολύτιμα μέταλλα- συλήθηκε κατά την αρχαιότητα, έκτοτε όμως παρέμεινε άθικτος και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Βάσει των αγγείων που βρέθηκαν, η τελευταία του χρήση χρονολογείται στον 8ο-7ο αι. π.Χ.
Το εύρημα έχει μεγάλη αξία, καθώς η πολιτική σημασία της πόλης Αρμπίλ είναι μεν γνωστή από τον 3ο αι. π.Χ. με βάση τις αναφορές της σε γραπτές πηγές, αλλά δεν τεκμηριώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο τάφος δεν βρέθηκε μέσα στα όρια της πόλης, αλλά κοντά σε αυτήν. Το ερώτημα εάν στο σημείο εκείνο υπήρχε κάποιος ασσυριακός οικισμός ή κάποιο μεμονωμένο κτίσμα, ή αν ο τάφος ανήκε σε κάποιο νεκροταφείο, θα απαντηθεί μόνον στο πλαίσιο περαιτέρω ερευνών.

Π.Τ.