Στις 15.2.09 έφυγε από κοντά μας, μετά από πολύμηνη μάχη με την αρρώστια ο Σάββας Αγουρίδης, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής. Η σημασία του Σάββα Αγουρίδη και του έργου του είναι δύσκολο να κατανοηθεί όχι μόνο από τον κόσμο της ελληνικής διανόησης, αλλά και από τον θεολογικό. Πρώτα από όλα, διότι ο χώρος στον οποίο κυρίως έδρασε, δηλαδή ο χώρος της επιστημονικής θεολογίας, είναι κάτι σχεδόν ολοκληρωτικά άγνωστος στον πρώτο κόσμο και έχει καταντήσει σχεδόν άγνωστος και στον δεύτερο.
Για το χώρο, στον οποίο ο Σάββας Αγουρίδης εργάστηκε άοκνα όσο ζούσε, η θεολογία είναι μια επιστήμη, δηλαδή μια δραστηριότητα άσχετη και ανεξάρτητη από κάθε θρησκευτική, προσωπική ή δημόσια, δραστηριότητα. Για τις βιβλικές σπουδές, το αντικείμενο στο οποίο είχε ειδικευθεί με σπουδές στα πανεπιστήμια Ντιουκ και Κολούμπια της Αμερικής, τα κείμενα της Βίβλου αποτελούν αντικείμενα της ίδιας φιλολογικής, ιστορικής και ερμηνευτικής μελέτης, με την οποία προσεγγίζονται ερευνητικά οποιαδήποτε άλλα κείμενα.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, Στ.Λ.Παπαλεξανδρόπουλου, καθηγητή της Ιστορίας των Θρησκειών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, 8/3/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_08/03/2009_306357