Inist-Cnrs, DAPHNE (Données en Archéologie, Préhistoire et Histoire sur le NEt)
, www.daphne.cnrs.fr/daphne/search.html, ημερ. επίσκεψης 7 Μαρτίου 2009.
Βιβλιογραφική βάση δεδομένων
Γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά, ισπανικά (για τη μάσκα αναζήτησης)

Η βάση βιβλιογραφικών πληροφοριών DAPHNE απευθύνεται σε ερευνητές και πανεπιστημιακούς καθώς και στους επιστήμονες της πληροφόρησης. Χρηματοδοτήθηκε από το δίκτυο των Κέντρων των Ανθρωπιστικών Επιστημών (Maisons des sciences de l’homme, MSH), και αναπτύχθηκε με συνεργασία των αρμόδιων τμημάτων γαλλικών ερευνητικών φορέων (INIST-CNRS, MISHA, MOM και Maison René-Ginouvès).

Προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε τρεις από τις βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων που δημιουργήθηκαν από το CNRS, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, για την προϊστορία, την πρωτοϊστορία, την αρχαιολογία, τις επιστήμες της αρχαιότητας και την ιστορία:

Bulletin analytique d’histoire romaine (BAHR), βιβλιογραφική βάση δεδομένων και ετήσιο βιβλιογραφικό δελτίο που εκδίδεται από τις ερευνητικές ομάδες UMR 7044 Étude des civilisations de l’Antiquité και UMS 2552 Maison interuniversitaire des sciences de l’homme – Alsace (MISHA). Καλύπτει τους τομείς της ρωμαϊκής ιστορίας και αρχαιότητας.

FRANCIS, διατμηματική βιβλιογραφική βάση δεδομένων από το INIST-CNRS, από την οποία διατίθενται διαμέσου της DAPHNE μόνο οι βιβλιογραφίες για την προϊστορία και πρωτοϊστορία, την ιστορία τέχνης και την αρχαιολογία και την ιστορία και επιστήμη των θρησκειών, μέχρι το έτος 1000 μ.Χ.

FRANTIQ-CCI, βιβλιογραφική βάση που προετοιμάζεται με συνεργασία ερευνητικών κέντρων υπό την επίβλεψη των ερευνητικών κέντρων Maison René Ginouvès de l’Archéologie et de l’Ethnologie και Maison de l’Orient et de la Méditerranée (MOM)

Η χρήση της είναι απλή. Προσφέρει μηχανισμό απλής και αναλυτικής αναζήτησης για λέξεις του τίτλου, λέξεις-κλειδιά, συγγραφείς, εκδόσεις, κ.λπ.
Δυστυχώς μόνο η αναζήτηση με λέξεις του τίτλου είναι αποτελεσματική.
Η ενημέρωση της βάσης εξαρτάται από την ενημέρωση των τριών βάσεων που την τροφοδοτούν (ενημέρωση 2/3/2009), και έτσι, κατά τη γνώμη μου, ο κατάλογος της βιβλιοθήκης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ZENON, μένει αξεπέραστος.

Catherine Bouras