Έξι χρόνια μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν οι θησαυροί του, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιράκ άνοιξε και πάλι τις πύλες του.
Αμέσως μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, το 2003, το μουσείο έγινε στόχος βανδάλων, ενώ από τις προθήκες του εκλάπησαν περί τις 15.000 αρχαιότητες.
Σύμφωνα με το BBC, οι περισσότερες από αυτές δεν επέστρεψαν ποτέ, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων διεθνών υπηρεσιών να τις εντοπίσουν.
Οι συμμαχικές δυνάμεις παρακολουθούσαν αμέτοχες την τεράστια καταστροφή και η σύληση του χώρου αποτέλεσε την περίοδο του πολέμου ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.
Η επαναλειτουργία του μουσείο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει η ιρακινή κυβέρνηση, προκειμένου να δείξει ότι η ζωή στο Ιράκ έχει επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς.
Βρίσκει, ωστόσο, αντίθετους πολλούς Ιρακινούς ειδικούς και αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτισμού, που επέκριναν την επαναλειτουργία του μουσείου με το σκεπτικό ότι η καταγραφή των εκθετών και το μουσειολογικό πρόγραμμά του δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 24/2/09