Ύστερα από αναβολές και εγκατάλειψη ετών άρχισε η στερέωση και αναστήλωση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης, ωστόσο απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Εφόσον εξασφαλιστούν οι πιστώσεις, σε δύο χρόνια μπορεί το έργο να έχει ολοκληρωθεί.
Το θέατρο Μεγαλόπολης αποκαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως το προσκήνιο, την ορχήστρα, την προεδρία και τις κατώτερες σειρές εδωλίων του κοίλου. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκαν το Θερσίλειο και τα αναλήμματα εκατέρωθεν του θεάτρου. Σήμερα σώζονται μόνον οι πρώτες σειρές των κερκίδων, ενώ στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο έχουν εντοπιστεί πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία ανήκουν στην αρχική μορφή του μνημείου.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αφού χωρούσε πάνω από 18.000 θεατές, όταν χτίστηκε το 370 π.Χ. στην όχθη του ποταμού Ελισώνα κι αποτέλεσε, μαζί με το Θερσίλειο Βουλευτήριο και την αρχαία Αγορά, το σημαντικότατο πνευματικό και πολιτικό κέντρο για τη Μεγαλόπολη και το Κοινό των Αρκάδων.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν.Κοντράρου-Ρασσιά, 20/2/09
http://new.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=19204