Το Ιράκ πρόκειται να ανοίξει ξανά μέσα στο Φεβρουάριο το ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο, που φιλοξενεί ανεκτίμητους θησαυρούς οι οποίοι καταληστεύτηκαν και καταστράφηκαν στο χάος που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή το 2003, ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του μουσείου σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει και να διαφυλάξει τα αρχαιολογικά ευρήματα και τους χώρους του Ιράκ έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια διαρκούς κλοπής, καταστροφής και βίας.

Η χώρα θεωρείται «λίκνο του πολιτισμού», καθώς η περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη κι Ευφράτη είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς τόπους μεγάλων πολιτισμών, που άνθησαν προ χιλιάδων χρόνων κι η λεηλασία τους θεωρήθηκε ως τραγωδία για το Ιράκ και τον κόσμο ολόκληρο. Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Καχτάν αλ Τζιμπούρι, τόνισε πως η κυβέρνηση ανακαίνιζε επί πολλούς μήνες το μουσείο στο κέντρο της Βαγδάτης και πως σκοπεύει να ανοίξει τις πύλες του πριν τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Το μουσείο κι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι θα προστατεύονται από ειδική δύναμη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα αποκαλείται «προστατευτική ομάδα αρχαιοτήτων», τονίζει ο Τζιμπούρι σε συνέντευξή του. Αυτή η δύναμη θα έχει στόχο να αποτρέψει μία επανάληψη της καταστροφής του Απριλίου 2003, όταν εκλάπησαν περίπου 15.000 ανεκτίμητες αρχαιότητες. Έκτοτε οι αρχές του Ιράκ προσπάθησαν να ξαναϊδρύσουν το μουσείο, καταφέρνοντας να ανακτήσουν σχεδόν το ένα τρίτο από τα κλαπέντα αντικείμενα.

Η λεηλασία αυτή είχε εντείνει τις επικρίσεις κατά των ΗΠΑ, που οι δυνάμεις της ναι μεν φρόντισαν να φρουρήσουν το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου, αλλά δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν το πλιάτσικο σε άλλα σημεία. Εμβληματική της αδιαφορίας αυτής παραμένει ακόμη η απάντηση του τότε υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελτ: «Τέτοια πράγματα συμβαίνουν».

Πηγή: in.gr, 11/2/2009 (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters)