Για 21 χρόνια ο Δαρβίνος κράτησε μυστική τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών. Η ανθρωπότητα σήμερα γιορτάζει γι΄αυτή: παίρνει αφορμή από τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του βρετανού φυσιοδίφη, για να τιμήσει τη συμβολή της ρηξικέλευθης θεωρίας του στην επιστημονική έρευνα.Το 2009 έχει κηρυχθεί παγκοσμίως ως χρονιά του Δαρβίνου, και στη χώρα μας το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ έχει προγραμματίσει σε συνεργασία με το Βritish Council και τη Γαλλική Πρεσβεία σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1809 γεννήθηκε ο Κάρολος Δαρβίνος και στα 50 χρόνια του αποφάσισε να κοινοποιήσει την αιρετική άποψη ότι στο πέρασμα του χρόνου τα είδη δε μένουν ίδια, αλλά μεταβάλλονται και πως όλες οι μορφές ζωής σε αυτόν τον πλανήτη κατάγονται από έναν κοινό μακρινό πρόγονο. Η διατύπωση της θεωρίας του έγινε με την έκδοση του βιβλίου του «Η προέλευση των ειδών» (Τhe origin of species) στο οποίο ανέπτυξε τη θεωρία του. Στο έργο του αυτό δε γίνεται αναφορά στο ανθρώπινο είδος, ωστόσο δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1871, ο Δαρβίνος θα εκδώσει το «Τhe Descent of man» για να επεκτείνει τη θεωρία του στον άνθρωπο.
Η συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Δαρβίνου σηματοδοτεί τη γέννηση μιας επανάστασης που συνεχίζεται στις μέρες μας και που καθορίζει το σύγχρονο πρόσωπο της επιστήμης.

Α.Μ.