Την αποκάλυψη δύο πέτρινων τάφων που ανήκουν στην 5η Αιγυπτιακή Δυναστεία της περιόδου 2323-2356 π.Χ. ανακοίνωσε η Επιτροπή του Ύπατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (EHCA). Οι τάφοι ήρθαν στο φως στην περιοχή της γέφυρας Αλ Ντέιρ στη νεκρόπολη της Σαχάρας κοντά στο Κάιρο, στην περιοχή όπου έχουν ταφεί οι ηγεμόνες του Παλιού Βασιλείου της Αιγύπτου και σε απόσταση 400 μέτρων νότια της βαθμιδωτής πυραμίδας του Ζοζέρ.
Ο γενικός γραμματέας του EHCA, Ζάχι Χάουας δήλωσε ότι ένας από τους τάφους ανήκει στον Ιγιά Μαάτ, που επιτηρούσε τις αποστολές οικοδόμησης του Βασιλιά Ούνας, του τελευταίου Φαραώ της 5ης δυναστείας. Ο Ιγια Μαάτ έφερε ασβεστόλιθο από την περιοχή της Τύρου, γρανίτη από το Ασουάν και ερυθρούς πλίνθους από τη Δυτική Έρημο. Είναι γνωστός με πολλούς τίτλους μεταξύ των οποίων και «ο επιτηρητής της περιουσίας του βασιλέως».
Ο δεύτερος τάφος ανήκει στον αοιδό της 5ης Δυναστείας Θινχ. Ένα υπέρθυρο στην είσοδο του τάφου είναι διακοσμημένο με τους τίτλους του τραγουδοποιού μεταξύ των οποίων και «ο επιτηρητής των αοιδών». Ένα ανάγλυφο που παρουσιάζει τον τραγουδιστή κατά τη διάρκεια παράστασης βρέθηκε σε τοίχο του τάφου.
Παρά τη μεγάλη περίοδο της βασιλείας του Ούνας, ελάχιστα είναι γνωστά γι΄αυτόν και για τη δομή της κοινωνίας του την εποχή εκείνη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το τέλος της βασιλείας του σηματοδοτεί το τέλος της Χρυσής Περιόδου του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, 21/12/08