Πολλά από τα κρατικά μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό την Κυριακή, δίνοντας μια ανεκτίμητη ευκαιρία πρόσβασης, χωρίς εισιτήριο.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια κυριακάτικη βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μόνος ή με όλη την οικογένεια, ξυπνάει μνήμες από τα θρανία, όταν η γεωμετρική εποχή σήμαινε κάτι παραπάνω από ορθές γωνίες, και όταν οι διαφορετικές ονομασίες των αγγείων δεν έμοιαζαν εξωγήινοι όροι της καθαρεύουσας. Αν έχετε παιδιά, ακόμα καλύτερα: πιθανότατα να δεχτείτε και μια δωρεάν ξενάγηση από κάποιον που τα έχει πιο φρέσκα, και διψάει για τον θαυμασμό σας. Και το καλύτερο; Η επίσκεψη μπορεί να επαναληφθεί πολλές Κυριακές, αφού τα εκθέματα είναι ατελείωτα… Την ίδια μέρα, ελεύθερη είσοδο προσφέρουν και άλλα κρατικά μουσεία, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στη Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και το Εθνικό Ιστορικό και το Νομισματικό.
Ακρόπολη. Και επειδή ο χειμώνας αργεί να μπει παρ΄ όλα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη βόλτα στην ύπαιθρο. Τι καλύτερο από έναν περίπατο στην Ακρόπολη, άνευ της οχλοβοής των ενθουσιασμένων τουριστών και του καυτού ήλιου; Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, και εφόσον ο Ιερός Βράχος δεν πλήττεται από τις απεργίες, οι Κυριακές προσφέρονται για δωρεάν βόλτα, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο, η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα πλην του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, είναι και αυτή ανοιχτή για το κοινό.
Μουσείο Μπενάκη. Η Πέμπτη είναι η μέρα για ένα διαφορετικό «ταξίδι», στην πιο πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Τις Πέμπτες, το παλιό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Κουμπάρη στο Κολωνάκι, ανοίγει τις πόρτες στις μόνιμες συλλογές του, που δεν είναι λίγες. Η βόλτα ξεκινά από κάτω προς τα πάνω και ενδέχεται να καταλήξει στο καφέ του τελευταίου ορόφου, όπου η πορτοκαλάδα μπορεί να μην είναι δωρεάν αλλά είναι σίγουρα μια καλή ανταμοιβή για μια πλούσια και διδακτική αναρρίχηση ανά τους αιώνες.
Τα μικρότερα. Όσο για την Τετάρτη, είναι η μέρα των μικρότερων μουσείων, με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό, και το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη κάτω από την Ακρόπολη. Πιο εστιασμένες συλλογές, για ένα διάλειμμα ίσως από τη δουλειά, αν βολεύει.
Ελεύθερα κάθε μέρα. Υπάρχουν βέβαια και τα μουσεία που προσφέρουν ελεύθερη είσοδο κάθε μέρα, όπως το Επιγραφικό, το Πολεμικό, το Μουσείο της Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, το Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Κεραμικής Γλυπτικής, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων και το Εργαστήριο και Μουσείο Θεάτρου Σκιών. Όσο για τα παιδιά, είναι ακόμα πιο ευπρόσδεκτα, αφού απολαμβάνουν συνήθως μειωμένη ή ελεύθερη είσοδο στα περισσότερα μουσεία, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και του Παιδικού Μουσείου στην Πλάκα.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, Ν. Αμπραβανέλ, Δ. Ρηγόπουλου, 14/12/08