H Europeana, η νέα ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ, θα παραμείνει εκτός λειτουργίας μέχρι τον Ιανουάριο, προκειμένου η υποδομή της να αναβαθμιστεί και να μπορεί να εξυπηρετήσει την αναπάντεχα υψηλή ζήτηση που τη «γονάτισε» στο ντεμπούτο της.
Η online συλλογή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου, ωστόσο ο δικτυακός τόπος της τέθηκε εκτός λειτουργίας λίγο αργότερα λόγω των 10 εκατομμυρίων επισκέψεων που δεχόταν ανά ώρα. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανοίξουμε τη Europeana σε μια πιο ισχυρή έκδοση το νωρίτερο δυνατό» αναφέρει ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο της βιβλιοθήκης. «Θα λειτουργήσουμε ξανά στην πορεία του Ιανουαρίου» διευκρινίζει. Η πολύγλωσση Europeana διαθέτει σήμερα περίπου 2 εκατ. ψηφιοποιημένους τόμους, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. το 2010, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκτός από βιβλία, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει ταινίες, πίνακες, αρχεία εφημερίδων, ηχογραφήσεις και πολύ ακόμα υλικό που δεν καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.
Στο ανεπιτυχές ντεμπούτο της, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν σημαντικά έργα της λογοτεχνίας, όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και να μελετήσουν χειρόγραφες παρτιτούρες του Μπετόβεν.

Πηγή: in.gr (9/12/08)