James Davidson, The Greeks and Greek Love. A Radical Reappraisal οf Homosexuality in Ancient Greece, Λονδίνο 2007, 634 σελ.
ISBN: 978-0-297-81997-4
Τιμή: £ 19.50
Αγγλικά
Μονογραφία

Το καινούργιο βιβλίο του James Davidson, λέκτορα Αρχαίας Ιστορίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Warwick, ασχολείται με ένα τεράστιο και συνάμα ιδιαίτερο θέμα της κοινωνικής ιστορίας της αρχαιότητας: τον έρωτα, και συγκεκριμένα τον ομοφυλοφιλικό έρωτα. Ο Davidson, ειδικός σε θέματα κοινωνικού φύλου στην αρχαιότητα (gender studies), προσφέρει μια εμπνευσμένη επισκόπηση του θέματος σε 634 σελίδες. Ενώ ξεκινά με ένα εισαγωγικό σημείωμα, όπου εξηγεί στους μη ειδικούς πώς προφέρονται τα ονόματα των θεοτήτων και ηρώων (π.χ. Πλάτων, στα αγγλικά Plato, “play-toe”), στη συνέχεια περνά στο κυρίως θέμα του, που αποτελεί μια σοβαρότατη μελέτη.

Ο Davidson, στην εισαγωγή του, αναφέρει τους προβληματισμούς αλλά και τα «ταμπού» αυτού του ακανθώδους θέματος. Στα δύο πρώτα κεφάλαια προσεγγίζει την έκφραση και την πράξη του έρωτα. Στο τρίτο κεφάλαιο θέτει τον έρωτα στο πλαίσιο της ελληνικής θρησκείας, ενώ στο επόμενο κεφάλαιο αναλύει τον έρωτα μεταξύ ανδρών στον πόλεμο. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζει τον έρωτα στη φιλολογία (Σαπφώ), την τέχνη, κυρίως την αγγειογραφία, και την πολιτική. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει βιβλιογραφία (15 σελίδες).

 Όπως και το προηγούμενο βιβλίο του James Davidson, Courtesans and Fishcakes: the Consuming Passions of Classical Athens, έτσι και αυτό το έργο του απευθύνεται τόσο σε ειδικούς επιστήμονες και πανεπιστημιακούς όσο και στο ευρύ κοινό.

Catherine Bouras