To 1876 οι κάτοικοι της Τυφλίδας σε περιοχή που ονομάζεται Βάνι στη Γεωργία μετά από μια δυνατή καταιγίδα βγήκαν έξω από τα σπίτια τους και έμειναν έκθαμβοι κοιτώντας από τις λάσπες της νεροποντής να ξεπηδούν χρυσά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, που είχαν ξεθάψει από αρχαίους τάφους τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τότε και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Περισσότερα από 140 από αυτά τα εξαιρετική ομορφιάς αντικείμενα αποτελούν το υλικό έκθεσης με τον τίτλο «From the Land of the Golden Fleece: Tomb Treasures of Ancient Georgia» (Από τον τόπο του χρυσού δέρατος: ταφικοί θησαυροί της αρχαίας Γεωργίας) στο Fitzwilliam Museum στο Cambridge της Αγγλίας μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη.
Εκτός από την ομορφιά και τη σπουδαιότητα των αντικειμένων της έκθεσης, το σημαντικό είναι ότι ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Γεωργίας και έτσι δίνεται η δυνατότητα σε ειδικούς και μη να τα γνωρίσουν. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν σπάνιο θησαυρό, που εγγράφεται χρονικά από τον 5ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Κολχίδα. Ήταν η χώρα, όπου έφτασε ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες του αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Το χρυσάφι εκεί ήταν άφθονο, τόσο που το μάζευαν ακόμη και σε ποτάμια με ειδικά σύνεργα, φτιαγμένα από δέρμα προβάτου.
Η πρόσφατη ανασκαφική «συγκομιδή» έφερε στο φως αντικείμενα ελληνιστικής εποχής, των οποίων την προέλευση ερευνούν οι επιστήμονες.

A.M.

Πηγή: The Economist (13/11/08)