Έκθεση αφιερωμένη στο νεοελληνικό κόσμημα διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα του Περού.
Στην έκθεση, που έχει τίτλο Joyas Griegas Siglos XVII al XIX, Colección Museo Benaki (Ελληνικά Κοσμήματα 17ου-19ου αιώνα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη), παρουσιάζονται 85 εκλεκτά κοσμήματα που χρονολογούνται ανάμεσα στον 17ο και 19ο αιώνα και παρουσιάζονται κατανεμημένα σε ενότητες, σύμφωνα με την προέλευση και τις τεχνικές κατασκευής τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υφολογικών παραλλαγών και προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων του νεοελληνικού στολισμού. Τα εκθέματα αντανακλούν τις γόνιμες διαδικασίες που επιτελέστηκαν στον ελληνικό χώρο από το 15ο αιώνα και μετά, με τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων της Ευρωπαϊκής Δύσης και της Ισλαμικής Ανατολής, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και την αντοχή της βυζαντινής παράδοσης.
Η έκθεση αυτή, που θα φιλοξενηθεί στο Instituto Cultural Peruano Norteamericano (ICPNA) μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2008, αποτελεί ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, που συμβάλλει στην πολιτισμική προσέγγιση της Ελλάδας με το Περού και ισχυροποιεί τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει το Μουσείο Μπενάκη για τη διεθνοποίηση των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τη βούλησή του να αναμεταδώσει, όχι μόνο μέσα στη χώρα του, αλλά και στο εξωτερικό, τα μηνύματα των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού.
Η παρουσία του Μουσείου Μπενάκη στη Λίμα ξεκίνησε το 2003, όταν, σε συνεργασία και πάλι με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα και το Instituto Cultural Peruano Norteamericano παρουσιάστηκε η έκθεση Ελληνικές Εικόνες από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία περιλάμβανε μια επιλογή από μεταβυζαντινές εικόνες, αντιπροσωπευτικές των τάσεων της θρησκευτικής ζωγραφικής που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής.