Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο βρίσκεται η εικόνα της «Αποκαθήλωσης», που εκλάπη το 1978 από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και εντοπίστηκε στο Λονδίνο. Η εικόνα, του 14ου αιώνα, θα συντηρηθεί και εν συνεχεία θα επιστρέψει στο φυσικό της χώρο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επιστροφή θα γίνει αφού η Ιερά Μονή αποκτήσει επαρκές σύστημα ασφαλείας.
Η εικόνα όταν εκλάπη είχε επιζωγραφιστεί προτού διοχετευθεί στην αγορά. Πρόκειται για έργο τέχνης σερραϊκής τεχνοτροπίας που κόπηκε στα δύο για να διευκολύνει τους κλέφτες και θεωρείται αμφιπρόσωπη με αποτέλεσμα η μία όψη να ενδέχεται να βρίσκεται ακόμη σε χέρια αρχαιοκαπήλων.
Πληροφορίες για την εικόνα είχε δώσει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, το Νοέμβριο του 2002, που είχε ενημερωθεί για τη διάθεσή της στην αγορά από τον Ιωάννη Πετσόπουλο, εκπρόσωπο ενός «ιδιώτη συλλέκτη» στα χέρια του οποίου βρέθηκε το έργο.
Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο ζήτησε από τον εν λόγω έμπορο να συνδράμει στην έρευνα με την αποστολή όποιων στοιχείων κατέχει προκειμένου να κινήσει τη διεκδίκηση του έργου μέσα από νομικές και διπλωματικές διαδικασίες.
Τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην κλοπή της εικόνας καταδικάστηκαν. Η επιστροφή της εικόνας έγινε στις 16 Νοεμβρίου του 2008 από τη μορφωτική ακόλουθο της Πρεσβείας στην Ελλάδα Β. Σολομωνίδου.

Πηγή: in,gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/11/08)