Charalambos Pennas, Catherine Vanderheyde (επιμ.), La Sculpture Byzantine, VIIe-XIIe siècles, Actes du colloque international organisé par la 2ème Éphorie des antiquités byzantines et l’École française d’Athènes (6-8 septembre 2000), “BCH Supplément 49”, Αθήνα 2008.
ISBN: 13-978-2-86958-196-8
Πρακτικά συνεδρίου

Μόλις εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για την βυζαντινή γλυπτική (7ος-12ος αι.) που διοργανώθηκε το 2000 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, σε συνεργασία με την 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η Εισαγωγή του Jean-Pierre Sodini εκθέτει τα προβλήματα και τις προοπτικές της έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα.
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούν τον γλυπτό διάκοσμο των μνημείων, τα εργαστήρια γλυπτικής και τη διακίνηση των γλυπτών. Οι μελέτες κατανέμονται κατά γεωγραφικές περιοχές/ενότητες: κωνσταντινουπολίτικα θέματα, γλυπτική της Μικράς Ασίας, των Βαλκανίων, εργαστήρια της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη και Άγιον Όρος), της κεντρικής Ελλάδας (Αττική και Όσιος Λουκάς), του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Τέλος, πέντε ανακοινώσεις είναι αφιερωμένες στα τεχνικά θέματα της βυζαντινής γλυπτικής.

Η έκδοση του τόμου αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που καλύπτεται τόσο ευρύ γεωγραφικό φάσμα (με υλικό από ολόκληρη τη Βυζαντινή αυτοκρατορία) για την εξέταση της βυζαντινής γλυπτικής.

Η έκδοση αναμένεται να παρουσιαστεί από τους εκδότες του τόμου, Χαράλαμπο Πέννα, Έφορο επί τιμή, και Catherine Vanderheyde, καθηγήτρια βυζαντινής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Catherine Bouras