Μετά από τις κινηματογραφικές εικόνες του Moνομάχου το φως της δημοσιότητας απέσπασαν εικόνες από τα εντυπωσιακά ευρήματα αρχαία νεκρόπολης, που βρέθηκε στη Ρώμη και περιλαμβάνει και τον τάφο του αγαπημένου στρατηγού του Μάρκου Αυρηλίου.
Η προϊστάμενη των ανασκαφών Daniela Rossi δήλωσε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο ρωμαϊκό μνημείο που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Εξαιτίας μεγάλης έκτασής του πρόκειται πιθανότατα για ολόκληρη συνοικία. Οι ανασκαφές στα βόρεια της νεκρόπολης αποκάλυψαν τον τάφο αριστοκράτη, πιθανότατα στρατηγού που οδήγησε εκεί τις ρωμαϊκές λεγεώνες κατά τον 2ο αι. μ.Χ. Το μαυσωλείο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του κατεστραμμένο και καλυμμένο από τη λάσπη από υπερχείλιση του Τίβερη, αλλά η εξαιρετική διακόσμηση, οι μαρμάρινες κολώνες και οι επιγραφές παρέμειναν ανέπαφες.
Ερμηνεύοντας τις πάνω από 10 επιγραφές που βρέθηκαν στο σημείο οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον έμπιστο στρατηγό του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, ο οποίος ονομαζόταν Marcus Nonius Macrinus, του οποίου η ιστορική φυσιογνωμία ενέπνευσε τον κινηματογραφικό ήρωα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η ταυτότητα των νεκρών δεν πιστοποιήθηκε απολύτως ακόμη, ωστόσο οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για  Έλληνες σκλάβους. Θραύσματα από κεραμικά σκεύη φανερώνουν κατοίκηση της περιοχής και στη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Α.Μ.

Πηγή: BBC NEWS (17/10/08)