Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται ότι εμπορεύονταν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και χρηματικής αξίας, εξαρθρώθηκε από το τμήμα αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ύστερα από έρευνες συνελήφθησαν στην περιοχή της Σίνδου, δύο άτομα, ηλικίας 44 και 41 ετών, την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση αρχαίων αντικειμένων αντί του ποσού των 400.000 ευρώ. Επίσης, ο 41χρονος, φέρεται ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες επιχείρησε να πουλήσει αγάλματα με αντίτιμο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σε έρευνες που ακολούθησαν, στα σπίτια και στα αυτοκίνητά τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο μαρμάρινες κεφαλές, δύο σειρές από έξι ομάδες των τριών λογχόσχημων φύλλων σε ελάσματα χρυσού, πέντε δακτυλίδια χάλκινα και ασημένια, δεκάδες χάλκινα αντικείμενα (εξαρτήματα ζώνης, πυξίδες, βραχιόλια, πόρπες, κ.ά.), αρχαίο τεφρόχρωμο αγγείο, πήλινα λυχνάρια, αρχαία νομίσματα.
Επίσης, βρέθηκαν 19 σφραγίδες, μεταξύ των οποίων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της ΔΟΥ Ιωνίας, των ΚΤΕΟ Χαλκιδικής ΚΤΕΟ Κιλκίς, διάφορα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.
Αρχαιολόγος της ΙΣΤ΄ Εφορίας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, που εξέτασε τα αντικείμενα, γνωμοδότησε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων, ενώ η ασφάλεια συνεχίζει τις έρευνες για τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Πηγή: in.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 15/10/08)