Αν και η υπουργική απόφαση παραχώρησης τμήματος του Ιτς Καλέ (της εσωτερικής τειχισμένης ακρόπολης στο νοτιοανατολικό άκρο του Κάστρου Ιωαννίνων), σε ιδιώτη υπήρχε από το Μάρτιο, την περασμένη Δευτέρα κάποια μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξέφρασαν εκ νέου επιφυλάξεις για το αν πρόκειται για σωστή τακτική.
Το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα την προμελέτη κατασκευής Τεχνολογικού Μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το οποίο θα στεγαστεί στην ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο Δυτικό Προμαχώνα και τα μαγειρεία (έχουν περιέλθει στα χέρια του Ιδρύματος για 50 χρόνια).
Το Συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής με την προμελέτη του αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη, με την οποία ήταν ήδη σύμφωνες όλες οι αρμόδιες διευθύνσεις.
Οι επιμέρους ενστάσεις είχαν να κάνουν με το αίτημα να μην υπάρχει τίποτα εξωτερικά στην κατασκευή που να αλλοιώνει τη μορφή του Κάστρου, πέραν ενός στεγάστρου που θα τοποθετηθεί στο εκδοτήριο του μουσείου καθ’ όλο το μήκος της οχύρωσης, κάτω από τους ξενώνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Επίσης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της τοποθέτησης της κλίμακας και του ανελκυστήρα (εσωτερικά ή εξωτερικά) και κατά πλειοψηφία προκρίθηκε η λύση τοποθέτησής τους στον εσωτερικό διάδρομο, ενώ για τις τουαλέτες ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόσβαση από το εσωτερικό του μουσείου κι όχι εξωτερικά.
Το επόμενο βήμα είναι να έλθει και να συζητηθεί στο ΚΑΣ η οριστική μελέτη και ο μουσειoλογικός σχεδιασμός.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος (9/10/08)