Περί το 1,5 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στον Τακτικό Προϋπολογισμό η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου της ίδρυσης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Μουσείο Ακροπόλεως» από τη δημιουργία νέων θέσεων υπαλλήλων, νομικού συμβούλου και δικηγόρων στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων (ΤΔΠΕΑΕ) του υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, συνιστώνται 18 θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ αυξάνονται κατά τέσσερις, δηλαδή από 29 σε 33 οι θέσεις (με την ίδια σύμβαση εργασίας) στο ΤΔΠΕΑΕ που είχαν ορισθεί προ του 2001. Επιπλέον συνιστάται μία θέση νομικού συμβούλου, ενώ μπορούν να προσλαμβάνονται άλλοι έξι δικηγόροι αντί του ενός που υπάρχει σήμερα.
Πρόκειται για τη δεύτερη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, με πρώτη εκείνη με την οποία τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων θα μπορούν να διατίθενται και στο ΤΔΠΕΑΕ, στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και στην Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων. Μια τροπολογία η οποία έχει ξεσηκώσει το σύνολο του αρχαιολογικού κόσμου.
Ας επισημανθεί ότι το ΤΔΠΕΑΕ, το οποίο είχε ιδρυθεί για την ταχύτερη ροή χρημάτων στα μεγάλα αρχαιολογικά έργα (χωρίς τη γραφειοκρατία του υπουργείου, όπως ήταν το σκεπτικό), δεν υπάγεται στον δημόσιο τομέα, ως εκ τούτου διαχειρίζεται πιστώσεις κατά τις διατάξεις του Ιδιωτικού Δικαίου εξαιρούμενο των διατάξεων του δημόσιου λογιστικού, αλλά υπάγεται στην εποπτεία και στον έλεγχο του υπουργού Πολιτισμού. Τώρα με τη δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων του ΤΑΠΑ αφενός δημιουργείται ένα σύστημα συγκοινωνούντων Ταμείων μεταξύ τους αφετέρου τα μεταφερόμενα κονδύλια δεν θα υπάγονται στις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού.

Πηγή: Το Βήμα (1/10/08)