H Αra Pacis, το πρώτο μιας μακράς σειράς μνημείων διακοσμημένων με ανάγλυφα πολιτικού και δοξαστικού χαρακτήρα, γιόρτασε τα γενέθλια του Αυγούστου με πολύ χρώμα: με εκδήλωση που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου το μνημείο παρουσιάστηκε με ψηφιακό επιχρωματισμό.
Στο Μουσείο της Αra Ρacis ασχολούνται με το θέμα τα τελευταία χρόνια βασισμένοι στην υπόθεση του αρχαιολόγου Moretti το 1938. Τα συγκριτικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο χρωματισμός των έργων στην κλασική Ελλάδα σε συνδυασμό με την πομπηϊανή ζωγραφική της εποχής του Αυγούστου, καθώς τα χρώματα των ψηφιδωτών της ύστερης Αρχαιότητας. Για τον χρωματισμό των φυτών έγινε ειδική μελέτη στη Facolta di Botanica dell’ Universita degli Studi di Roma Tre. Τα πορίσματα των ερευνών για τα χρώματα του μνημείου πρόκειται να παρουσιαστούν σε συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου 2009 (Sala Conferenze dell’ Ara Pacis). Επίσης έχει προγραμματιστεί έκθεση για τον Δεκέμβριο του 2009.

Η Ara Pacis Augustae είναι ένας βωμός αφιερωμένος στη θεά Ειρήνη, ως προσωποποίηση του ύψιστου αυτού αγαθού. Την ίδρυση του βωμού αποφάσισε η ρωμαϊκή Σύγκλητος στις 4 Ιουλίου του 13 π.Χ. για να εορτάσει την εγκαθίδρυση της ειρήνης μετά τους εμφύλιους πολέμους και τις νίκες του Αυγούστου.

Α.Μ.

Πηγή: La Repubblica Roma (24/9/08)