Νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία για το ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος στην Αρκαδία φέρνουν στο φως οι έρευνες της επιστημονική ομάδας, που εργάζεται εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φέτος οι ερευνητές ανέσκαψαν την περιοχή του βωμού, το λουτρό, το στάδιο και άλλα σημεία.

«Αρχίσαμε να βρίσκουμε ενδιαφέροντα αντικείμενα και συνεχίσαμε να τα ερευνούμε περισσότερο εξαιτίας της υψηλής χρονολόγησής τους» δηλώνει η Mary Voyatzis, καθ. Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και από τους επικεφαλής του ανασκαφικού προγράμματος, μαζί με τον καθηγητή David Romano του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τον Μιχάλη Πετρόπουλο, προϊστάμενο της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η ερευνητική ομάδα έφερε στο φως μεγάλο αριθμό αντικειμένων Νεολιθικής Εποχής και Εποχής του Χαλκού, που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. ή και νωρίτερα, γεγονός που είναι σπάνιο για την περιοχή. «Ορισμένα αντικείμενα ίσως να είναι και αρχαιότερα από αυτά που έχουν βρεθεί στην Ολυμπία, 35 περίπου χιλιόμετρα μακριά» δηλώνει η Μ. Voyatzis και διατυπώνει τον προβληματισμό για το ποια ήταν η κατεύθυνση επιρροής, από την Ολυμπία στο Λύκαιο Όρος ή από το Λύκαιο προς την Ολυμπία;

Αυτή την περίοδο η επιστημονική ομάδα καταγράφει τα αποτελέσματα του προγράμματος και σκοπεύει να ζητήσει παράταση της έρευνας μέχρι το 2010. «Τα φετινά ευρήματα είναι πολύ σημαντικά γιατί ανασκάψαμε το βράχο, διεισδύσαμε στο βωμό και βρήκαμε ένα στρώμα, πιθανότατα της μυκηναϊκής εποχής, καθώς και κεραμική από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα» σημειώνει η Μ. Voyatzis.

Η ανασκαφή του βωμού έφερε πολλά ευρήματα, όπως θραύσματα κεραμικής από τον 14ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ., ασημένια νομίσματα, χέρι ενός χάλκινου αγάλματος που κρατούσε κεραυνό καθώς και ένα “περίεργο” εύρημα, ένα θραύσμα πετρώματος, πιθανότατα κεραυνίτη, που μοιάζει με φωσφορίζον απολίθωμα, γυαλίζει στον ήλιο και είναι πορώδες. Για τους ερευνητές η αποκάλυψη αυτού του πετρώματος θεωρείται πολύ σημαντική αφού ίσως συνδέεται με τη λατρεία του Δία στα ιερά κορυφής.

Α.Μ.

Πηγή: University of Arizona News (23/9/08)