Με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη να υπεραμύνεται της ανάγκης ίδρυσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης με την μορφή ΝΠΔΔ και την αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει αποσπασματικό και να δηλώνει ότι το καταψηφίζει, άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
«Σκοπός του νέου Μουσείου είναι η προστασία, μελέτη, ανάδειξη και προβολή των μνημείων της Ακρόπολης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.
Ο Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε ότι η νομική μορφή του Μουσείου Ακρόπολης, επιλέχθηκε με γνώμονα την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια, προσθέτοντας ότι διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του και ταυτόχρονα απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες κινήσεων και θα λειτουργεί υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι αρχαιότητες που θα φυλάσσονται μέσα σε αυτό, καθώς και η προστασία και η διαχείρισή τους, θα βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΚΑΣ.
Ακόμα, ο Υπ. Πολιτισμού δήλωσε ανοιχτός στη πρόταση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, να προκηρυχθεί η θέση του γενικού διευθυντή του Μουσείου.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς εξέφρασε την αντίθεση του με την λειτουργία του νέου Μουσείου με τη μορφή ΝΠΔΔ, έκανε λόγο για απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων.
Έντονες επικρίσεις εξέφρασε και για την τροπολογία που αφορά το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο θα αφαιρούνται πόροι αλλά θα περικοπούν και χρήματα από τους πολίτες που περιμένουν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους που έχουν απαλλοτριωθεί.
Ο Μ. Λιάπης αντέτεινε στο Νάσο Αλευρά ότι το ΤΑΠΑ έχει εξοφλήσει όλες τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων προς τους δικαιούχους για τις υποθέσεις που το δικαστήριο έχει ορίσει τιμή μονάδας, ενώ σε λίγους μήνες θα έχουν εξοφληθεί και οι αποζημιώσεις για το επόμενο έτος.
Τις έντονες αντιρρήσεις τους τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για την τροπολογία για το ΤΑΠΑ εξέφρασαν επίσης τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη, αλλά και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Βαϊτσης Αποστολάτος, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζεται η διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Τατούλης από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεση του για το κονδύλι των έξι εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί για τα εγκαίνια του νέου «Μουσείου Ακρόπολης». Μαζί του συμφώνησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης αλλά και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αποστολάτος. Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο Μιχάλης Λιάπης επεσήμανε: «Αναφορικά με όσα ακούγονται για τα εγκαίνια του Μουσείου και το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να επαναλάβω ότι δεν είναι από κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού. Θα δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση ειδικά για να προβληθεί η χώρα και το Μουσείο μας, για να έρθει πιο κοντά η επιστροφή των γλυπτών. Θα πρέπει τελικά να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα μικρά ή με τα μεγάλα. Κι αν θα αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ως πτωχοπρόδρομοι ασκώντας κριτική ακόμα και τα αυτονόητα».

Πηγή: in.gr (24/9/08)