Σελίδα θέλουν να γυρίσουν οι κάτοικοι των Ζωνιανών και καλύτερο τρόπο πιστεύουν πως δεν θα βρουν από την εκμετάλλευση του σπηλαίου της περιοχής τους, γνωστό ως «Σφεντόνη». Γι΄ αυτό ζήτησαν και πήραν δικαίωμα λειτουργίας και εκμετάλλευσης του σπηλαίου, που καταλαμβάνει 3.000 τ.μ., έχει μήκος 145 μ. σε ευθεία γραμμή και βρίσκεται βορειοανατολικά των Ζωνιανών, στις νότιες πλαγιές του λόφου Χαλέπα.
Το «Άδυτο της Νεράιδας», το «Ανάκτορο», ο «Παρθενώνας» είναι μερικές μόνο από τις αίθουσες που μπορούν να δουν οι επισκέπτες -ήδη συρρέουν κατά χιλιάδες, καθώς ατύπως το σπήλαιο του Ψηλορείτη λειτουργεί χωρίς εισιτήριο εδώ και τέσσερα χρόνια-, οι οποίες άρχισαν να αποκαλύπτονται ύστερα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του ΄80.
«Είναι το μοναδικό μέσο στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζωνιανών, Κώστας Παρασύρης, που προσπαθεί μέσω του σπηλαίου να αλλάξει το τοπίο της περιοχής, η οποία προ καιρού βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λόγω της παράνομης δραστηριότητας που είχε αναπτυχθεί στο χωριό, ενώ ήδη ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει παραχωρήσει έκταση 120 στρεμμάτων γύρω από το σπήλαιο με δικαίωμα χρήσης για 50 χρόνια.

Πηγή: Τα Νέα (17/8/08)