«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Δίσκος της Φαιστού είναι γνήσιος» λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, με αφορμή νέα θεωρία που βλέπει τον πήλινο προϊστορικό δίσκο ως πλαστό.
«Δεν συμφωνώ καθόλου με τη θεωρία πως ο Δίσκος της Φαιστού είναι πλαστός. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε ότι είναι γνήσιος. Αρκεί να σκεφθείτε πως πάνω στην πήλινη επιφάνεια αποτυπώνονται 45 διαφορετικά σημεία. Δέκα από αυτά δεν ήταν γνωστά όταν ανακαλύφθηκε ο Δίσκος, το 1908, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ. Βρέθηκαν πολύ αργότερα -το 1953 – από τον Ντόρο Λέβι σε ανασκαφές στο ανάκτορο της Φαιστού. Πώς είναι δυνατόν να αποτύπωσε λοιπόν ο Περνιέ στον δίσκο σημεία που δεν είχε δει ποτέ; Δεν πιστεύω πως υπάρχει αμφιβολία για τη γνησιότητα του δίσκου» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πολυγραφότατος Ιταλός καθηγητής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός και σύμβουλος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Λουί Γκοντάρ με ειδικότητα στις γραφές του Αιγαίου, που έχει γράψει ανάμεσα σε δεκάδες μονογραφίες και μία για τον Δίσκο της Φαιστού.
Αφορμή για τη συζήτησή μας είναι η θεωρία την οποία διατύπωσε ο Αμερικανός αρχαιοπώλης (έχει κατηγορηθεί και για εμπόριο προϊόντων αρχαιοκαπηλίας) Τζέρομ Άιζενμπεργκ στο περιοδικό «Μinerva» που εκδίδει (και η οποία αναδημοσιεύθηκε και από τους βρετανικούς «Τimes») και σύμφωνα με την οποία ο ηλικίας 3.700 ετών Δίσκος δεν είναι αυθεντικός, αλλά δημιούργημα του αρχαιολόγου Λουίτζι Περνιέ, ο οποίος επεδίωκε να αποκτήσει φήμη φέρνοντας στο φως ένα εξίσου εντυπωσιακό εύρημα με εκείνα που είχε αποκαλύψει ο σερ Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει ένα ακατάληπτο κείμενο πάνω σε ένα κομμάτι πηλού, που όμως δεν πρόσεξε και το έψησε άψογα και όχι άτεχνα, όπως οι μινωικές και μυκηναϊκές πινακίδες που ψήθηκαν τυχαία εξαιτίας πυρκαγιάς.

Πηγή: Τα Νέα, Μαίρη Αδαμοπούλου (15/7/08)