ΑΛΣ, τεύχος 5 (2007)
ISSN: 1109-9585
Περιοδική έκδοση

Λάβαμε το πέμπτο τεύχος της ετήσιας περιοδικής έκδοσης της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, ενός σωματείου που στόχο έχει την ενίσχυση των ερευνών για την Προϊστορική Θήρα, τη μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του, την καλλιέργεια αρχαιόφιλου πνεύματος και κυρίως την ηθική και υλική υποστήριξη των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Θήρας.

Δεδομένου ότι το 2007 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια συνεχούς εργασίας στο Ακρωτήρι, ο διευθυντής των ανασκαφών καθ. Χρίστος Ντούμας, στο άρθρο του με τίτλο «40 Χρόνια», κάνει μία αναδρομή στα όσα αδιαλείπτως συντελούνται στο Ακρωτήρι, με σκοπό την έρευνα αλλά και την διασφάλιση των υποδομών που αυτή απαιτεί (στελέχωση με αξιόλογους επιστημονικούς συνεργάτες πολλών ειδικοτήτων και εξασφάλιση των πόρων για την πραγματοποίηση των ποικίλων ερευνητικών προγραμμάτων). Η αρχαιολόγος Μ. Μπελογιάννη, στο άρθρο της με θέμα «Η καλαθοπλεκτική, τέχνη διαχρονική, και τα προϊόντα της στο προϊστορικό Ακρωτήρι», παρουσιάζει την κατασκευή πλεκτών σκευών μέσα από αποτυπώματά τους σε βάσεις αγγείων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, καλά διατηρημένα καλάθια της περιόδου ακμής του προϊστορικού οικισμού και απεικονίσεις τους στη μεγάλη ζωγραφική, μέχρι και έργα σύγχρονων Θηραίων καλαθοπλεκτών. Για τα «Ξύλινα χειρόμορφα κρόταλα από το Ακρωτήρι» γράφει ο Μ. Μικράκης, αρχαιολόγος ειδικευμένος στην αρχαία μουσική τέχνη και τα μουσικά όργανα. Η συντηρήτρια Ρ. Παπαδήμα γράφει για την «Συντήρηση σύνθετων υλικών», ενώ στη στήλη «Θήραθεν» ο Α. Βλαχόπουλος παρουσιάζει ενδιαφέρον μυκηναϊκό υλικό από την περιοχή του Μονόλιθου, το οποίο επιβεβαιώνει μία μυκηναϊκή εγκατάσταση, που είναι και η μοναδική έως σήμερα στη Θήρα. Τέλος, το τεύχος αναφέρεται στις δραστηριότητες της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, όπως και την επιστημονική δραστηριότητα των συνεργατών του Ακρωτηρίου.

Το περιοδικό ΑΛΣ διατίθεται στα γραφεία της Ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας, στην οδό Θόλου 10 στην Πλάκα (τηλ.: 210 3216902).

B.H.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, τ. 107, Ιούνιος 2008, Αρχαιολογικά Νέα)