Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα) η μεγάλη δωρήτρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, Αλίκη Τέλλογλου.
Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Ναούμ και της Λουκίας Ωρολογά, προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και το Μοναστήρι. Από μικρή διψούσε για το διάβασμα και την τέχνη και όνειρό της ήταν να σπουδάσει Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αλλά τελικά γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή. Το 1953 παντρεύτηκε το Νέστορα Τέλλογλου, μεγαλέμπορο από σημαντική οικογένεια της Σμύρνης.
Μαζί με το σύζυγό της αποφάσισαν να δωρίσουν ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να ιδρύσουν μαζί με άλλους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Το όνειρό τους είναι η ίδρυση ενός μουσείου – εκπαιδευτηρίου τέχνης, ενός ιδρύματος ανοικτού στην πρωτοπορία της Τέχνης και την έρευνα, αλλά και στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης εκπαίδευσης και δημιουργίας.
Το 1972 ιδρύεται το Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ και λίγους μήνες αργότερα ο Ν. Τέλλογλου πεθαίνει. Το 1999 η Αλίκη Τέλλογλου παραδίδει στη Θεσσαλονίκη το έργο ζωής της: το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Όπως η ίδια ανέφερε συχνά: «εκείνο που θέλαμε ήταν να αποκτήσει το κοινό παιδεία γύρω από την τέχνη, να δημιουργηθεί ένα σχολείο για να ξυπνάει τα ωραία πράγματα που έχει ο καθένας μέσα στην καρδιά του, τα οποία τον βοηθούν να ομορφαίνει τη ζωή του και τη ζωή των άλλων».
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Τρίτης στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης με δαπάνη του Τελλογλείου Ιδρύματος το οποίο την ημέρα της κηδείας θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους.

Πηγή: in.gr, 23/6/2008 (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)