Στο κέντρο της πόλης του Μεξικού, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως κατάλοιπα ενός παλατιού των Αζτέκων, όπου κάποτε κατοικούσε ο ηγεμόνας τους Μοντεσούμα Β΄. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκαν τμήματα ενός τοίχου και το δάπεδο από βασάλτη ενός χώρου δίχως ανοίγματα, τον οποίο εικάζεται πως ο ηγεμόνας των Αζτέκων χρησιμοποιούσε για διαλογισμό.
Το παλάτι του Μοντεσούμα αποτελούνταν από πέντε οικήματα, στα οποία ανήκαν και τα σπίτια για τα παιδιά και τις γυναίκες του. Τα αζτεκικά κτίσματα καταστράφηκαν από τους Ισπανούς κατακτητές, που επάνω στα ερείπια έκτισαν τα δικά τους σπίτια.
Το δάπεδο από βασάλτη ανήκε πιθανότατα στη λεγόμενη Casa Denegrida, το δωμάτιο που οι Ισπανοί περιέγραφαν ως χώρο δίχως ανοίγματα και τοίχους βαμμένους με μαύρο χρώμα, όπου ο Μοντεσούμα πιστεύεται πως διαλογιζόταν για τα οράματα των μάντεων και των σαμάνων, λέει η αρχαιολόγος Elsa Hernandez. Μάλιστα, στην πίστη του ηγεμόνα των Αζτέκων σε αυτού του είδους τις προφητείες ίσως οφείλεται εν μέρει η πτώση του βασιλείου του, αφού όταν έφθασαν οι Ισπανοί, εκείνος νόμιζε πως πρόκειται για θεότητες. Ο Μοντεσούμα Β΄ πέθανε το 1521, ενώ ήταν αιχμάλωτος του Ισπανού κονκισταδόρ Ερνάν Κορτές.

Π.Τ.
Πηγή: Die Welt, 11/06/2008