Οι Πασαργάδες, η πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου των Αχαιμενιδών (550 π.Χ.), και ο μνημειακός τάφος του Κύρου Β´ του Μεγάλου (περ. 529 π.Χ.), από τα σημαντικότερα μνημεία της περσικής αρχιτεκτονικής, κινδυνεύουν άμεσα με ολοκληρωτική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του ταφικού κτίσματος, που θεωρείται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, υπόγεια ύδατα έχουν έρθει στην επιφάνεια, προκαλώντας ακόμα και την εμφάνιση ρωγμών στη λιθοδομή του μνημείου.
Η αιτία δεν είναι άλλη από την αυξημένη υγρασία, η οποία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για την περιοχή και είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας τεχνητής λίμνης σε απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο των Πασαργάδων. Από την αρχική ακόμα φάση κατασκευής του φράγματος και της τεχνητής λίμνης, Ιρανοί αρχαιολόγοι και ειδικοί από όλο τον κόσμο είχαν προβάλει έντονες αντιρρήσεις, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν από τις αρχές.
Η πρωτεύουσα της αρχαίας Περσίας με τους αμύθητους θησαυρούς της βρίσκεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2004.

Β.Η.

Πηγή: CAIS, 17/6/2008