Συστηματικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος αναστήλωσης, αρχίζουν σύντομα στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας (18.000-20.000 θέσεων), μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων, Νίκος Μίνως, παρουσιάζοντας τη μελέτη συντήρησης ανέφερε ότι σήμερα από το κοίλο του θεάτρου σώζονται στη θέση τους μόνο οι κατώτερες σειρές, οι οποίες όμως παρουσιάζουν μετακινήσεις λόγω διάβρωσης του εδάφους. Στους λίθους τους αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, με συνέπεια τη βιοδιάβρωση του δομικού υλικού, γεγονός, ωστόσο, που προστατεύει το μνημείο από τη ρύπανση. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που εκπέμπονται από το γειτονικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, δεν μπορούν να εισχωρήσουν στην πέτρα εξαιτίας της κρούστας που έχει δημιουργηθεί. Όταν αυτή καθαριστεί, θα πρέπει να στερεωθεί η επιφάνεια και να αποκατασταθεί η συνοχή του ασβεστόλιθου, από τον οποίο αποτελείται το μνημείο, με σφραγίσεις, συγκολλήσεις, χρήση τεχνητού λίθου κ.ά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους αναλημματικούς τοίχους.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένης Ζιρώ και ο Νίκος Μίνως εκτιμούν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2008, με κονδύλια του Γ´ ΚΠΣ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κάνουν χρήση της παράτασης που έχει δοθεί από την Ε.Ε. για έργα σε πυρόπληκτες περιοχές.

Β.Η.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 17/6/2008 (Ν. Κοντράρου-Ρασσιά)